En av årets stora högtider står för dörren. Dessutom en med så trevliga inslag som god mat, utklädning, godis och framför allt lekar! Okej, kanske inte jättemycket nytt på matfronten alltid med de ofta återkommande klassiska inslagen sill, ägg, köttbullar, prinskorv och must på matbordet. Fast det går ju alltid att variera sig! Men saker blir ju ofta tradition av goda skäl, så varför ändra på sånt som fungerar? Köttbullar är goda, men jag är personligen ganska lättad över att de dystra, stillasittande långfredagarna från förr inte är så vanligt förekommande längre.
Det går ju inte att sitta stilla när det finns så många klassiska lekar som hör påsken till med allt från stafetter, äggpickning, säckhoppning, äggjakt och så vidare.
Som vanligt finns förslag på några påsklekar samlade i Lekarkivet!
Det finns också en hel del märkligheter i påskfirandet som Johan Glans pricksäkert tar upp i sin show. Många kopplingar som säkert glömts bort under århundradens gång. Hur kycklingar, ägg och påskharar sånt egentligen kom att höra ihop. Hur det började. Ofta kopplas haren till Tyskland där den nämns som lurig äggömmare redan under 1600-talet. Vid mitten av 1800-talet drogs haren in i marknadsföringen från godistillverkare, även detta i Tyskland, varifrån seden via invandring kom till Sverige. Möjligen därför det numera är godis i påskäggen?
Det sägs att det först var ett skämt att lura barn med att haren gömmer eller värper ägg. En annan förklaring berättar om en förkristen gudinna vid namn Ostara som hade en hare som symbol, men det verkar vara en ganska vag och nutida konstruktion.
Även om vi inte vet exakt varför påsken firas så är det ju alltid trevligt att vara tillsammans och umgås med vänner!