Basket fia

Material
  • Basketkorgar
  • 1 basketboll per lag
  • 1 ärtpåse per lag
  • 10-15 rockringar
Kategori
Betyg 3.95/122

Beskrivning
En lek som med fördel utförs i en gymnastiksal. Deltagarna delas upp i lika många lag som det finns basketkorgar i salen. Mitt på golvet lägger man rockringar i en cirkel. I en av rockringarna placeras en ärtpåse för varje lag, helst i olika färger. När leken sätter igång försöker lagen skjuta mål i sin korg med en basketboll. Varje gång det blir mål får ärtpåsen flyttas fram en rockring. Det lag som först fått sin ärtpåse runt hela vägen har vunnit.

Man behöver ju inte tvunget spela basket, det går att pricka vad som helst med något för att leka denna lek!

Kommentarer

1. jessica - 2009-04-12 12:09:43  
hej!
skulle du vilja beskriva detta lite nogrannare? tack!
skulle vara supe kul att testa med klassen

Hej hej! Så här brukar jag köra den iallafall. I vår gympasal går det att ordna 4 basket korgar, en på varje vägg. Jag delar in eleverna i 4 lag, ett lag till varje korg. Lagen får varsin basketboll och ställer upp på led framför korgen. Mitt på golvet lägger jag en cirkel av rockringar. 8-10 st och fyra ärtpåsar i olika färger, en till varje lag. När jag blåser i visselpipan får lagen börja skjuta mot korgarna. Varje gång bollen går i får den som kastat flytta sitt lags ärtpåse en rockring fram tills något lag flyttat sin påse ett varv. Hoppas det blev klarare! :) //micke
2. Karolina - 2009-07-24 16:31:21
När jag kör fia måste den som missat att träffa målet springa ett varv runt fia-planen (rockringarna). Brukar variera leken för att träna även andra rörelser, t.ex kaströrelsen. Ställer då upp koner på rad på en bänk placerad uppe på en plint. Sedan ska de träffa konerna med mjukt spjut eller mjukisboll, för varje nedputtad kon får man flytta ärtpåsen ett steg. Har bara bra erfarenheter av denna lek, uppskattad av alla!
3. Olof Jonsson, Rastverksamheten, Tenhultsskolan - 2009-11-09 10:26:34
Superlek.
Stanna inte vid att bara skjuta boll. Använd Fia som lek vid alla typer av cirkelträning. Arbeta tex 1 min. grupp/station. När du klarat av din uppgift får du flytta din ärtpåse. Misslyckas du ställer du dig sist och får försökja igen. Blanda koordination med basket-, fotbolls-... övningar. Fiat i mitten gör att det blir bra fart på övningarna.
4. Johanna - 2010-02-11 10:14:37
Jag lade rockringarna i en kvadrat (sammanlagt 20 rockringar) Jag delade upp klassen i 4 lag och ärtpåsarna lade jag i var sitt hörn och när ett lag passerade ett annat lag så knuffades det laget tillbaka till sin utgångshörna. Ungarna älskade det och ville köra om flera gånger =0)
5. Anonym - 2012-03-22 21:33:11
Hur lång tid tar denna aktivitet ungefär? :) Tacksam för svar!

Det är väldigt olika men en omgång kan gå mycket fort beroende på hur skickliga målgörare deltagarna är. Och hur lång spelplan man använder. Räkna med att köra ett par rundor. Då kan det ta 10-15 minuter.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest