Springråttorna

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 4.35/93

Beskrivning
Deltagarna delas in i fyra lika stora grupper. Grupperna är "Spring-råttor", "Dans-råttor", "Smyg-råttor" samt "Gå-råttor". Varje grupp samlas i vars ett hörn av gymnastiksalen.

En deltagare får bli katt och lägger sig mitt på golvet för att "sova". Ledaren har en trumma eller något annat rytminstrument. Med instrumentet bestämmer man vilken av rått-grupperna som ska vara aktivt.

T.ex genom att trumma i galopptakt vet "springråttorna" att det är de som ska springa runt katten. Trummas det taktfast är det "gåråttornas" tur, drar man med handflatan mot trumskinnet så det blir ett viskande ljud smyger "smygråttorna" fram ur sitt hörn. När ledaren markerar med ett enda hårt slag på trumman vaknar katten!

Då måste alla råttorna snabbt ta sig tillbaka till sitt hörn utan att fångas! Den som blir fångad får bli ny katt i nästa runda. Eller så låter man alla som blir fångade bli katter.

Kommentarer

1. Hej - 2011-02-07 08:09:42  
:)

Hej hej!
2. Monica - 2011-09-10 10:08:53
Hej!
Denna lek kommer passa mina elever perfekt. Var står de råttor som inte springer runt katten för tillfället? Ska de stå placerade på angivna platser?

Helt rätt! De väntar i sitt bo tills dess att det blir deras tur igen att skutta runt katten. Om man vill går det ju att använda rockringar som bon om man har några och det inte är för många deltagare, då kan det också bli tydligare/lättare att avgöra om de är i säkerhet eller ej (och möjligt att ha fler typer av råttor om man kan hålla reda på alla :)).

Men det är en otroligt uppskattad lek vid de tillfällen jag kört den. Lycka till!

//micke

Skriv en kommentarPin It on Pinterest