Julklappspel

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 4.01/45

Beskrivning
Alla deltagare medtar två stycken julklappar för en förutbestämd summa pengar. T.ex 100 kronor per klapp. Julklapparna ska förståss vara inslagna! Alla sätter sig kring ett bord och julklapparna läggs på hög i mitten.
Sedan tar man en tärning som var och en får slå med i tur och ordning, medurs. Första varvet avgör vem som får inleda spelet, den som slår högst börjar.

När någon sedan slår en sexa med tärningen får denne välja en julklapp ur högen i mitten. När alla på detta vis fått två paket var tillbaka ur potten gör man en paus. Alla måste fått två paket! Under pausen öppnas alla paketer för allmän beskådan ett efter ett, så alla vet vad alla fått.

För julfridens skull kan man sluta här om man vill, men hur kul är det? För nu börjar det riktiga spelet!

Ett tidtagarur eller en äggklocka sätts på t.ex 20 minuter eller mer beroende på hur många deltagare som är med. Åter låter man tärningen avgöra vem som får börja slå. När klockan sedan startas gäller det att slå en sexa.
Slår man en sexa MÅSTE man byta paket med någon. Den man vill byta med MÅSTE gå med på bytet. Så fortsätter man tills tiden är ute. När klockan ringer är spelet över och man får de paket man har i det tillfället!

Detta julklappsspel har vi gjort i familjen under många år. Det var ett stort steg att frångå den traditionella julklappsutdelningen men det blev en stor succe direkt. Att slippa stressa runt efter julklappat till alla är guld värt. Med julklappsspelet får man sina julklappar, men framför allt blir det en härlig uppfriskande kamp mot tid och tärningar och en likaså härlig gemenskap.
Detta gör vi också med en stor portion humor, vi minns fortfarande julen då min bror slutade med Selma Lagerlöfs "Jerusalem" och en sminklåda! Bara för att nästa jul följa upp det med Grynets rosa fluffiga bok och två örngott med puss&kram tryck!

Dessa bytte han dock bort i svartabörsen handlen efter spelet som är helt fri!

Kommentarer

1. Bodil - 2010-12-14 20:56:02  
Den här leken har vi gjort också, men vi hade bara ett paket var. Vi planerar den även denna jul. Kanske blir det två paket var då, vem vet. Jätte roligt är det i alla fall. Lite stress och mycket skratt. Vi är lite olika åldrar så man vet aldrig vad man kan tänkas få.
2. Christina - 2010-12-20 22:24:59
Hur kul som helst! Utför denna lek regelbundet på mini-jul före "riktiga" julafton. Stor familj, ett paket var och alltid kul, även om man blir utan. Fast vi har billiga klappar, varierat mellan 20-50 kr/st. Rekommenderas varmt. God Jul!
3. Susan - 2019-06-14 07:42:09
En variant på detta är att man inte måste BYTA paket utan att man under tidtagningen får TA ett valfritt paket från någon annan om man får en sexa. Det innebär då att någon kan gå lottlös och någon annan kamma hem storkovan.

En tvist på det hela är att inte öppna paketen i del 1 utan ha dem oöppnade till slutet. På så sätt har man ingen aning om vad man får förrän då.

Ett annat alternativ om man vill spara tid är att skippa del 1 och istället börja med att alla sitter med varsitt random paket varefter man istället kör igång direkt med del 2. Varför paketen ska vara random är för att ingen ska veta vad som kommer från vem och på så sätt kunna lista ut vad som finns däri.

Vi använder julklappsspelet istället för att ge varandra julklappar.

Alla tips är välkomna, får kanske introducera några av dessa när vi kör med familjen :) //Micke
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest