Kasta över plan

Material
  • Tennisboll
Kategori
Betyg 3.13/16

Beskrivning
Två lag spelar på en fotbollsplan med en tennisboll. För att få poäng ska tennisbollen kastas in i motståndarnas mål. Men man får bara röra sig inom och kasta bollen från eget straffområde. Man turas om inom laget att få kasta bollen.

Alla i laget är målvakter och står uppställda mellan stolparna längs mållinjen under spelets gång.

Enda gången någon får röra sig utanför det egna straffområdet är om någon i laget lyckas fånga en lyra på ett kast från en motståndare.

Är det en tvåhandslyra får kastaren gå fram till planens mittpunkt och kasta mot motståndarnas mål.

Är det en enhandslyra får kastaren ställa sig på straffpunkten, 9 meter från motståndarmålet.

Detta var en mycket populär lek när jag gick i mellanstadiet (för lite över 20 år sedan, huu) och jag minns att vi använde våra jackor som extra försvar och skydd när någon kastade mot vårt mål från straffpunkten.

Kommentarer

1. Johan Berglund - 2011-06-27 13:53:31  
Menar du att ni i mellanstadiet kastade en tennisboll över en hel fotbollsplan? Jag ser detta som nästintill omöjligt även på en 7-manna plan. Har jag missuppfattat något?

Jag växte upp och gick i skolan i en mindre by så fotbollsplanen var inte i fullstorlek om man säger så.
Men går det inte att flytta målen lagom nära varandra får väl kast positionerna anpassas!
//Micke
2. Wicke - 2011-07-07 22:40:32
Vi spelade oxå detta. Men hos oss kallades det för "tolva". Därifrån man tog enhandslyra med vänster hand (om man var högerhänt) fick man ta tolv steg / kliv, höger hand fick man ta sex steg och tvåhandslyra gav tre steg.
Vår fotbollsplan var så liten att om man fångade lyran långt fram och sen tog sats och fick till stora kliv så var man framme vid motståndarmålet.

Ah, så då det var inte bara vi! Kul! :) //micke
3. Daniel - 2020-07-17 10:46:57
Spelade liknande detta mycket på 80-talet, kallades Mål till mål hos oss, spelades på vår grusplan i byn som fanns vid lekplatsen, planen är cirka 35-40 meter, kommer inte riktigt ihåg reglerna men har för mig det va likt Wicke´s med antal steg beroende på vilken hand man tog bollen med och man utgick med stegen ifrån där man tog lyran.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest