Fyra man i soffan

Material
  • Stolar
  • Papper
  • Penna
Kategori
Betyg 4.18/194

Beskrivning
Udda antal deltagare, minst nio. Skriv deltagarnas namn på varsin lapp som viks ihop.

Placera stolar i ring två och två, en stol mer än antalet deltagare. Fyra av stolarna placeras ihop och bildar "soffan".

Deltagarna delas upp i två lag. Ena laget har en deltagare mer det andra. T ex pojkar mot flickor. (Det måste på något sätt framgå vilket lag man tillhör.)

Deltagarna sätter sig på stolarna. På varannan stol från ena laget, och på varannan från det andra.
Varje deltagare får en hopvikt namnlapp som bara han själv får läsa.

Den som sitter vid en tom stol börjar. (I "soffan" räknas stolarna höra ihop två och två.)

Han ropar ett namn. Den som har namnet på sin lapp kommer och sätter sig på den tomma stolen. Dessa två byter nu lappar med varandra.

Den som nu sitter vid en tom stol ropar ett nytt namn etc. När man hållit på en stund kan man räkna ut vilka namn de som sitter i "soffan" har på sina lappar och på så sätt kalla ut motståndarna och i stället försöka få in sina egna.

Det lag vinner som lyckas placera fyra av sina deltagare samtidigt i "soffan".
OBS! Deltagarna får inte ropa det namn som står på deras egen lapp. Samma namn får inte heller ropas två gånger i följd!
Bidrag från:
Lars Fröjmark

Kommentarer

1. Fredrik - 2011-03-11 10:53:32  
hejsan . jag är lärare . och vi har en lek som heter namn leken. där alla skriver ett namn som dom vill ha på tavlan, sen byter alla plats . 2 personer går ut innan så dom inte vet vem som har tagit ett namn. sen när dom kommer in får dom säga 2 namn som står på tavlan åt gången. meningen är att när dom är klar då ska alla personer sitta på sin plats

Hej! Tack för tipset, jag tror jag greppar ungefär hur det går till men hoppas att jag kan få lite klargörande kring vissa frågor.
1. Kan man välja precis vilken namn som helst att skriva på tavlan, som Kalle Anka, eller måste man ta någons i klassen?
2. Jag antar att man ska komma tillbaka till sin ordinarie stol genom att de som fått sina namn uppropade byter plats. Efterhand kommer man på vem som har vilket namn och kan placera deltagarna rätt.
3. Suddar man ut namnet från tavlan på den person som kommit tillbaka till sin plats? Kan man bli flyttad från sin "rätta" stol om ens namn ropas upp eller är man "ute" om man kommit till sin stol.

Kontakta mig gärna och förklara vidare om du läser detta!

Mvh
Micke
2. Ulla - 2011-11-20 17:46:50
Fyra man i soffan är jättekul! Det framgick inte riktigt att även deltagarna som INTE sitter i soffan alltid byter lapp med varandra när de får en ny "partner". Vill man göra det svårare så skriver alla sitt namn på en lapp i starten och man lägger alla lappar i en hög. Sen blandar man och drar en lapp. På så vis tar det en bra stund innan man kommer på de andras namn. Vi lekte den på varenda party när jag var i 13-årsåldern.
3. Pia - 2013-09-06 21:18:59
På varenda scoutläger (Å dom blev rätt många på 15 år) lekte vi denna, fast den hette lite mer neutralt "4 i en soffa". Och kampen var ALLTID att få 4 tjejer/killar (beroende på eget kön) i soffan. Ett + var att man ofta kunde räkna ut vilket namn man skulle ropa för att få sitta bredvid kvällens "kärlek" en stund.....

Åh, scoutläger, minns det själv, ungefär så också

//Micke
4. Patrik - 2018-02-14 16:50:41
Hej!
Frågor:
1. Vi är 9 st deltagare. Stolarna står 2 och 2, och soffan består av 4 st stolar. Med andra ord är det 3 st par-stolar (6 st personer) placerade i ring. Plus att det sitter 3 st personer "i soffan". "I soffan" sitter enbart 3 st personer (i och med att vi är enbart 9 st deltagare och en stol skulle vara ensam). 6 st personer på par-stolarna och 3 st personer "i soffan". Är detta rätt? Måste det, i mitt exempel, alltid vara en tom plats "i soffan", eller kan det vara en tom plats i en av par-stolarna?

2. Varför måste det vara ojämnt antal i de båda lagen?

3. Om man vet, från början, vilket lag man tillhör, då försvinner väl en del av detektivarbetet att ta reda på vilka var-och-en tillhör? Kan du förklara mer om detta? Tack! /patrik


Hej! Hoppas jag kan reda ut frågorna.

1. Det behöver inte vara bara 3 personer i soffan. Målet är ju att få dit fyra spelare från sitt eget lag så att säga. Det behöver dock vara en stol som är tom någonstans i ringen eftersom det ska gå att fråga dit någon.

2. Så det behöver inte vara ojämnt antal deltagare i varje lag, bara totalt i leken för att få en stol tom.

3. Det är klurigt nog att lista ut namnen och man måste ju veta med vilka man tillhör för att kunna placera in sina lagkompisar i soffan.

Hoppas det hjälpte! Och ledsen om svaret dröjt. //Micke

5. Kevin - 2021-09-10 04:52:46
(VET ATT DET INTE GÅR ATT FÅ ETT VÄLDIGT SNABBT SVAR MEN BEHÖVER DET)Hej, jag är en elev och vi kör denna leken jätte mycket. Igår så sade våran lärare att det är 4 drag kvar och när det fjärde draget hade dragits så hade killarna 2 i soffan men tjejerna en i soffan. Vinner killarna eller inte?

Hmm, alla lekar och regler kan ju anpassas efter vad gruppen anser. Det kan ju bli nya lekar av det! Men viktigast är att alla är överens om vilka regler som ska gälla så långt det går när leken startar. Sedan kan ju oväntade saker inträffa som gör att en diskussion krävs.

Men i det här fallet är ju målet fyra (4) man i soffan som namnet säger och leken pågår tills något lag har fyra personer i soffan. Så är inget bestämt i förväg borde det ju innebära att inget lag uppnått kravet för vinst och leken är därför oavgjord.

Om tiden är knapp så går det såklart att ställa en klocka på nedräkning och det lag som har flest medlemmar i soffan vinner. Eller begränsa antalet byten. Men då måste det vara beslutat innan leken sätter igång.

Tycker jag. //Micke
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest