Skepp i hamnen

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 3.84/60

Beskrivning
Denna lek kan vara väldigt lyckad och samtidigt ytterst irriterande (på ett festligt vis) för dem som inte lyckas så bra. Den har emellertid ett par begränsningar: Den går inte att leka mer än en gång i ett och samma sällskap och den kräver att flera av festdeltagarna, helst en majoritet, inte har en aning om hur den går till.

Du behöver varken rekvisita eller hjälpmedel. Berätta för dina vänner att du är chef över en liten hamn och de är alla ägare till varsin liten båt. Du, som hamnchef, kommer bara att tillåta båtar med en viss sorts last att komma in i hamnen. Och det är dina vänners uppgift att lista ut vilka laster som tillåts!

De flesta kommer säkert att se ut som levande frågetecken i början, men när man spelat ett tag kommer fler och fler att komma på knepet - alltmedan några stackare grubblar så det knakar utan att förstå ett smack...

Hemligheten är nämligen att du bara släpper in båtar som är lastade med gods som börjar på samma bokstav som båtägarens namn! Till exempel - kommer Pias båt lastad med papegojor släpps den in. Lastar Ove däremot sin båt med papegojor blir det kalla handen.

Festdeltagarna får försöka komma in med sin båt i tur och ordning och man fortsätter till siste man kommit på tricket - eller gett upp...

Även de som knäckt koden fortsätter att spela, som en slags ledtråd för de övriga. På så vis "avslöjar" man också dem som kommer in med sin båt på ren tur och egentligen inte har en aning om varför båten släpptes in.
Bidrag från:
Lars Fröjmark

Kommentarer

1. Andy - 2011-08-17 17:41:46  
Finns en liknande variant då man säger "kejsaren av Kina gillar inte té (bokstaven T) men han gillar kaffe" nästa person börjar lika dant men byter ordet kaffe. innehåller ordet bokstaven T så säger spelledaren "nej det gör han inte" .
2. Iris - 2013-09-06 19:56:35
Hade denna lek för ett år sedan på mitt kalas! Mina kompisar fattade inget tillförst, vissa hade bara tur om vad dom svarade :)

Varje gång någon fick "passera" gav jag en klubba åt denna person
3. Nim - 2020-01-30 16:15:27
När man har sex barn i kalasåldern är den här leken jättebra (jag har det själv)
4. Sofia - 2021-03-26 10:51:10
Den här går att köra i miljoner olika varianter där bara fantasin sätter stopp. Vi körde denna konstant på träningsläger, fast med grejen att man skulle "ta med sig saker till en öde ö", så i min värld heter den just "öde ö".

Så länge det finns en regel att kunna lista ut, så går det att tillämpa. t.ex. saker på första bokstaven i förnamnet, sista bokstaven i efternamn, första bokstaven i den färg man har på tröjan osv osv..

Riktigt kul! Vi kör den fortfarande på alla läger, 10 år senare...
5. Emelie - 2022-04-11 10:11:40
Som personen ovan skriver så går den att variera på många sätt och hitta på andra regler. T.ex. lika många bokstäver i ordet som i personens namn, en bokstav från färg på kläder osv. Jag var fruktansvärt dålig på detta när vi lekte det på läger.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest