På förekommen anledning måste jag dessvärre öppna timeout hörnet en kort stund mitt under leken. Men för vad det är värt så kan kanske mina juridiska efterforskningar också vara andra till nytta som lägger ner stort engagemang, egen tid och energi på att dela med sig av sina erfarenheter på Internet.
Först en snabb summering av essensen i texten som följer här under för dem som inte orkar läsa genom hela men i synnerhet riktad till personer med allt för vanemässig flink Ctrl-C + Ctrl-V användning i färd med att lättvindigt smälla upp egna hemsidor. För övriga kan det möjligen vara en stunds tragikomisk läsning. Men i alla fall:
Efter att Lekarkivets hela innehåll upptäckts speglat rakt av på en annan hemsida har jag konsulterat och fått följande upplysningar från Juristjouren.se om hur upphovsrätten fungerar i detta fall.
Det är en intressant och svår fråga eftersom lekar, liksom som t.ex matlagningsrecept, språklexikon eller liknande kan anses tillhöra den allmänna kunskapen, men därmed inte sagt att det av den anledningen är fritt för vem som helst, hur som helst att kapa befintliga sammanställningar och beskrivningar som någon annan gjort, t.ex på hemsidor eller i böcker, och presentera dem som sina egna.
Även om lekar och recept finns i det allmänna medvetandet måste någon göra det tidsödande arbetet med att insamla ett kvalitativt material, skriva begripliga förklaringar och presentera det, vare sig det rör sig om bokform eller elektroniskt.
Det är egentligen ganska givet, för vem skulle vilja lägga två strån i kors att utföra ett drygt arbete som någon annan efter färdigställandet bara sveper in och plockar med sig som sitt eget. Fast alla har inte kapaciteten att göra den kopplingen men Juristjouren.se har gett följande förklaring.
1. En enskild lek för sig själv kan i princip inte upphovsrättsskyddas, människor har ju trots allt lekt i alla tider.
2. En enskild lekbeskrivning för sig själv uppnår i regel inte kraven för verkshöjd och kan inte upphovsrättsskyddas. [uppdatering; enligt svar från gratisjuristerna.se är nivån för verkshöjd i Sverige ganska låg så en enskild beskrivning kan visst uppnå dessa krav]
3. Men en hel sammanställning av egna lekbeskrivningar eller liknande som utgör basen på t.ex en websida eller i en bok är definitivt skyddat. Summan av delarna som är verket Lekarkivet.
4. Även utseende och presentation i stor utsträckning faller under upphovsrättslagarna.
Detta betyder i kort:
1. Alla kan givetvis skapa en egen hemsida eller skriva en bok med lek och aktivitets tips eller vad som helst.
2. Alla kan fylla sin egen sida med sådana lekar som också återfinns på t.ex Lekarkivet, annan hemsida eller i någon lekbok.
3. MEN det är definitivt inte OK och ett direkt lagbrott att rakt av kopiera innehållet, beskrivning efter beskrivning som de framställs här från denna eller någon annans sida eller bok och lägga på sin egen hemsida.
Var och en som har för avsikt att starta en webbplats eller skriva en sammanställning på annat vis som ska publiceras under eget namn för allmänt bruk är allt snällt tvingade att själva sätta sig vid tangentbordet och skriva ihop sin egen uppsättning lekbeskrivningar, på egen hand, med egna ord.
4. Om man nu känner för att förbättra ett befintligt verk kan det vara en bra idé att ha åtminstone lite originalitet.
Uppdatering Efter att denna text skrevs har även gratisjuristerna.se lämnat ett svar som låter såhär:
Utgångspunkten är att upphovsrättsligt skydd uppstår automatiskt när ett verk skapas. Kraven på verkshöjd är relativt lågt ställda i svensk rätt och kan uppnås även av en kort text – exempelvis kan brev och e-post ha upphovsrätt. Det finns inte heller någon grund för att ställa särskilt höga krav på form eller innehåll. Du nämner en jämförelse med recept, och visserligen finns det kanske inte så många sätt att göra goda pannkakor på, men det finns i princip otaliga sätt att beskriva hur man gör pannkakor med sina egna ord. Skyddsomfånget är förmodligen inte stort men när texter kopieras rakt av torde det inte vara någon diskussion huruvida de hamnar inom detta. Dina lekbeskrivningar är dessutom förmodligen mer originella till sitt innehåll än ett pannkaksrecept. För de fall där dina texter kopierats kan du alltså kräva ersättning av intrångsgöraren och du har även rätt att som upphovsman bli namngiven om någon använder din text.
Det är verkligen tråkigt att behöva ödsla tid och energi på onödiga saker när det hade varit roligare att istället göra av med de resurserna på att utveckla och underhålla Lekarkivet. Allvar istället för lek.
Jag har ett par intressanta idéer under utveckling just nu, men detta förtydligande kommer sig av att jag av en ren slump råkade snubbla över den oblygaste plagieringen av en webbsida (min) sedan kronprins Fredrik av Danmark snodde (inte själv förstås) designen från en webdesign firma i Stockholm för några år sedan.
En besökare här ställde för några veckor sedan en fråga angående leken Maffia som bl.a återfinns här i Lekarkivet. Men eftersom den leken sänts in hit av en tipsare kunde jag personligen inte ge ett tillfredställande svar på vad reglerna säger om den uppkomna situationen.
Det var en intressant fråga så jag gjorde som varje modern människa gör nuförtiden om man har frågor om alla möjliga ting och tankar, Googlade. Sagt och gjort med några enkla knapptryckningar rasslar sökmotorn fram sin meny av indexerade förslag och presenterar dem på skärmen.
Bland sidor om aningens mindre leksugna mer allvarstyngda maffiosos samt faktiskt en hel ingående wikisida på engelska om leken där jag fann mitt svar (ja, man får mörda läkaren!), fanns också en länk till en annan ny leksida som nog kunde vara behjälplig, japp, det finns fler glädjande nog.
Men efter lite läsning står det fort klart att beskrivningen av Maffia på den besökta sidan delade många gemensamma inslag med beskrivningen på Lekarkivet, eller rättare sagt de var fullkomligt och helt identiska. Hmm, okej, men en beskrivning är inget att gå igång på kan man tycka, så kollade jag upp en lek till, sen en till och en till.
Det visar sig att personen bakom sajten ägnat några få men intensiva dagar i slutet av juli åt att uselt och ynkligt rakt av kopiera ett arbete jag lagt ner över tio år och otaliga arbetstimmar på att framarbeta. Till och med namnen på indelningen av lekar var de samma.
Men som om nu detta inte var nog hade personen ifråga skandalöst och häpnadsväckande nog mage att i en lång text häva ur sig att allt material på dennes sida var minsann både upphovsrättsskyddad samt katalogskyddad. Det var också, underströks det, både ”fult och fantasilöst”, jag upprepar FULT och FANTASILÖST att ta äran för andras hårda arbete.
Vi tar det engång till så det får sjunka in, fult och fantasilöst.
Men också att vid citat från sidan måste källan tydligt hänvisas och att fuskare minsann förr eller senare upptäcks medelst sökmotorer. Eh, karma, någon?
Sedan hotades det textligen med polisanmälan, straff, skadestånd och hela konkarongen. Avslutningsvis hänvisades till både aktuella paragrafer och sidor om vidare upphovsrättsinformation.
Men viktigast är nog åter att FULA och FANTASILÖSA FUSKARE inte ska ta äran för ANDRAS HÅRDA arbete för det är som sagt, ja både fult och fantasilöst… och fusk.
Man tycker då i sitt stilla sinne att någon så förmodat påläst och tydlig om lagens ord och mening haft sinnesnärvaro nog och inse att dessa ord och lagar givetvis inbegriper den egna lilla personen och inte bara andras fula och fantasilösa beteende.
Men nej just det, nu var det ju just sorgligen så, som lök på den sura laxen, att denna långa fina och välskrivna utläggning om upphovsrätt och straffpåföljd också fult och fantasilöst var stulen från en tredje webbsida, utan hänvisning, märk väl. Jajjemen.
Övriga underavdelningar på sajten ståtar också som ett dunkelt lysande exempel på just det totalt fantasibefriade, ärelösa och tragiskt fula kopierande som beskrivs så målade i den egna, nej just det, förlåt så var det, stulna upphovsrättstexten. Det var nästan ett nöje i sig att hitta källan till allt fantasilöst stulet material.
Personen ifråga tänker sig förresten dessutom tjäna pengar på sin site genom att sälja webblösningar, men jag undrar just hur detta ska ske utan några som helst egna idéer och uppslag eller originella tankar. Lycka till med det projektet.
Med en mängd skärmdumpar samt omedelbart mail till webbinnehavaren användandes dennes egen lagtexter samt uppsökning av sidans webbhotell och abuse avdelning plockades materialet tämligen raskt bort. Nästan, listigt klurade webmastern ut en lurig plan att komma runt besväret.
Plocka bort de interna länkarna, då slutar nämligen Google att fungera!!!
Men för att en gång får alla få bekräftat vad som verkligen gäller och att min uppfattning om upphovsrätt stämmer, vilka rättigheter man har samt vad man kan skriva på sin hemsida med lagen i ryggen gick jag ett steg till. Det finns många missuppfattningar om vad som egentligen är upphovsrättsskydd och det sätts copyright symboler här och där på det mesta även om © symbolen i sig inte har någon som helst betydelse.
Jag började med att maila PRV som hänvisade mig vidare till organisationen ALIS som dock sysslar mest med litterära papperstryckta verk och hade därför lite vag uppfattning om exakt hur lagarna appliceras på nätet, iallafall under det påföljande telefonsamtalet. Dessutom kontaktade jag också juristjouren.se som tog sig tid att granska Lekarkivet och de däremot var väldigt tydliga med sitt svar.
Både ALIS och juristjouren var ense, jag också, om att klassiska lekar inte kan upphovsrättskyddas eftersom de tillhör kulturarv och allmänhet och det är ju aningens svårt att ta reda på vem som hittat på de specifika aktiviteterna eller var de beskrevs eller uppkom först.
Vad gäller enskilda beskrivningar och nedteckningar av lekar är det lite klurigare men båda sa också att dessa var för sig textmässigt antagligen inte kan uppnå vad som kallas verkshöjd, alltså att såtillvida de inte skrivits på ett särdeles originellt och personligt sätt.
Vissa likheter med t.ex. matlagningsrecept diskuterades. Pannkakor har tillagats under många hundra år så ingen kan kräva upphovsrätt på just det. Men vad man inte kan göra är att kopiera någons hela receptbok eller hemsidesinnehåll, uppslagsverk etc “the body of work” och stämpla med sitt eget namn, på den punkten var budskapet från juristjouren otvetydigt och ordet stämning uttalades om vad underlaget höll för. Tvivlar på att det i kontexten innebar feststämning.
Webhotellet som hostar det fula och fantasilösa klargör att deras avtal tydligt förbjuder deras användare från att bryta lagar.
Att ge en kortfattad men ändå tydlig beskrivning av något är inte helt enkelt, det vet alla som stått inför en grupp människor och försökt att förklara regler eller den rätta vägen för vilsna främlingar. Men när man står ansikte mot ansikte kan man visa och svara på direkta frågor från deltagarna. När man ska skriva ner en förklaring har man inte de möjligheterna utan texten måste göra hela jobbet.
Texten måste vara precis och tydlig men inte för lång och utsvävande för det ska gå snabbt att sätta sig in i vad som gäller och veta om leken passar tillfället den ska användas till. Man utgår inte från en känd fixerad position som köket i en receptbok och kan inte heller använda exakta mått eller temperaturer. Att en del inskickade lektips är ibland kan vara svåra att förstå till en början är ett bevis för det. Så då är det förstås tacksamt om någon annan kan lägga ner tio år på att göra det jobbet, det fula och fantasilösa kopierandet fixar man ju på en helg.
“Om det nu är så att det är du som skrivt dem” svarde en annan person som kopierat lite friskt. Tja, lekarna har långsamt sipprat in på sidan under hela min yrkesverksamma tid där leken är ett av de kraftfullaste verktygen och något jag har erfarenhet från barndom, skola och föreningsliv. Lekarkivet har varit online i över tio år nu med tusentals besökare varje månad varav de flesta antagligen besitter erfarenheter från en lekbok eller två, jag tar mig tiden att dels skriva denna radänga, självmant utsätta min sida för granskning av copyrightare och jurister så jag kan nog ganska säkert hävda det. Jag kunde lika gärna skrivit en bok, men datorer och Internet intresserar mig mer.
Jag har även fått god hjälp av vänliga besökare vars tips varit i princip den enda lönen för arbetet men trots ibland ganska stora omarbetningar av den ursprungliga texten är jag noga med att stämpla ett tydligt och personligt tack till tipsaren ifråga vid leken.
Det är verkligen responsen från besökare och utbytet av idéer som är den största drivkraften bakom Lekarkivet tillsammans med den personliga kunskapsutvecklingen i webutveckling.
Juristjouren trodde nog först att jag var ute efter att förhindra någon annan från att skapa lekhemsidor eller patentera kurragömma, men det är definitivt inte fallet och när det missförståndet klarades upp gick det fort att komma till poängen! Tvärtom är ju hela Lekarkivets idé att sprida lekar vitt och brett, men någon måtta får det allt vara på delaktigheten i att hjälpa till med det ärendet! Med en vanlig enkel källhänvisning kan man komma långt!
Det får ju inte bli fult och fantasilöst om man säger så.