Gränsbrännboll

Material
  • Mjukboll
  • Gymnastikbänkar
Kategori
Betyg 3.96/79

Beskrivning
Även kallad spökboll. Deltagarna delas upp i två lika stora lag. Gympasalen delas upp i två stora planhalvor, avgränsade med en mittlinje. Dessutom ska det finnas två smala remsor, längs kortsidorna av de stora områdena. Lagen tar vars en planhalva i besittning och utser ett "spöke" som skickas över till den smala remsan bakom motståndarlaget.
Det går att dela av spelplanen medhjälp av gymnastikbänkar.

Ledaren släpper in en mjukboll på planen och spelet kan börja. Målet är att träffa motståndarnas spelare genom att kasta bollen på dem (dock inte spökena i de smala områdena!). Blir man träffad är man bränd och får snabbt springa över till "spökremsan". Bollen måste träffa utan att studsat i marken eller väggen för att gälla som bränning. Träffar i huvudet gills inte. Den som blir bränd först i varje lag byter plats med "spöket" men alla brända därefter stannar kvar i "spökremsan".

Spökenas uppgift är att hjälpa kompisarna som är kvar på planen genom att snappa upp bollar som rullar genom motståndarnas planhalva. Spökena får också försöka träffa motståndare med bollen, det går att passa bollen över till ett spöke som har bättre läge att träffa en motståndare. De lag som först lyckas göra alla motståndarna till spöken har vunnit.

Man kan variera leken genom att göra det tillåtet att skydda sig med händerna (lättare) eller släppa in fler bollar på plan (svårare).

Det går även att minska på spelytan för att få upp tempot i spelet! Lättast att göra om man använder bänkar som avgränsare.

Kommentarer

1. Andreas - 2011-02-18 10:59:49  
Jag brukar använda mig av en variant där jag ger "spökena" en chans att bli fria igen. Till exempel träffa bommen med en boll, då får det spöket som varit där längst gå tillbaka till de andra i laget.
2. Elsa - 2012-03-22 14:25:26
Hej, jag undrar om man får springa med bollen? Jag gjorde den när jag var liten och då tror jag vi körde att man inte fick springa med bollen utan att bara den person som blev klar sist fick göra det. Hur gör du? :)

Jag brukar köra med att man inte får springa med bollen förrän man är ensam kvar på sin planhalva.
3. Jessica Svalin - 2013-05-26 21:11:10
Man kan också, för att hålla en högre aktivitetsgrad, ha max tre spöken igång samtidigt. När den fjärde i laget blir spöke måste den som varit spöke längst tillbaka ut på banan och hjälpa sitt lag. På så sätt kan leken hålla på i evigheter, och ingen blir sittandes på bänken. Det positiva är också att det inte går att utse någon vinnare :)

Bra tips! tack! //Micke
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest