Gympa vecka 19

Våren måste fått lite prestationsångest och hejdade sig något denna vecka. Innebärandes att vi fick tillbaka lite av det gråmulna kyliga vädret som kryddades av lite lätt regnande. Inget höjdarväder för utegymnastik med andra ord, oavsett vilka kläder man bär, så vi avvaktade med utepremiären ännu en vecka och stannade modigt under tak.

Första övningen vi gjorde var en aktivitet som min kollega Pia hade med sig, jag kallar den Parbrännboll med galopp i Lekarkivet. En brännbollsvariant där man hjälps åt, både som utelag och innelag.

Alla tyckte den var väldigt rolig, så även jag. Men när ena laget i de sista rundorna poängmässigt gick om det andra, vilket avslöjas tydligt under leken, suckades det lite från vissa. Men det varade inte länge. Den här övningen kommer vi att göra igen!

Medan Pia höll koll på brännbollen förberedde jag nästa aktivitet. Jag tömde ut förrådet på redskap till Alla kungens söner. Givetvis passar man då också på att bekämpa dammråttorna i hörnen när golvet är tomt.

Dammgnagarnas kusiner tvättluddet hade redan tidigt denna dag avklarat en för dem lyckad sittstrejk i luddfiltret på städarnas tvättmaskin. Aktionen resulterade i ymnigt vattenläckage över golvet i korridoren. Men med vaktmästarens flinka fingrar skingrades strax ockupanterna och golvet fick sig en extra skurning. Kanske inte så man vill starta onsdagmorgon.

Så illa gick det turligt nog inte i gymnastikförrådet, där var läget under kontroll. Så fort brännbollen avslutades och vi hjälptes åt att placera ut redskapen på lämpliga ställen över golvet och ganska snart smögs det på kungen.

Jag hjälpte kungen/drottningen att räkna eftersom det var svårt för dem att själva hitta en lagom takt. Jag tror också att det kan vara bra för leken om alla vet exakt hur lång tid man har på sig att hitta nytt gömställe.

Tanken var att avsluta passet med att glida över och köra Paintboll för första gången med gruppen. Allting var ju påpassligt nog förberett för det, men Kungens söner var för rolig för att avsluta. Det demonstrerades tydligt då alla ropade “NEEEJ!” när jag tyckte det kunde vara lagom att byta för att hinna. Tiden hade sprungit iväg för oss ändå så det var nog lika bra att inte byta aktivitet.

Med fredagsgruppen hann faktiskt med lite paintball. De tyckte om att leka den men till nästa gång skulle jag vilja ha lite längre tid att testa olika sätt att få den att fungera riktigt bra.
Med yngre elever kan det nog vara bra att begränsa antalet bollar att hålla reda på. Kanske högst tre bollar till varje lag i början. Det är en väldigt snabb lek och det kan vara svårt att hänga med ibland när bollarna flyger.

Även prova vad som ska hända om man blir träffad. Ska man få sitta på bänken till nästa runda, eller få ett band om man blir träffad. Det är en hel del att reda ut. Men nästa gång blir det antagligen orientering i någon form.

Utvecklingsmässigt har jag börjat fila på lite kod till något som snart förhoppningsvis ska likna ett forum. Får se när det blir verklighet!

Lek på!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest