Gympa vecka 18

Veckorna går undan nu när det är nerförsbacke mot sommarlovet. Redan är ännu en vecka av gympa förbi. Det var dock bara en av grupperna som fick chansen eftersom vi som bekant var lediga på fredagen. Först hade vi tänkt göra något gemensamt med hela gruppen men eftersom mentorerna ogärna blir av med chans till halvklasser blev det tillsist så att vi inte gjorde några ändringar i schemat. Så, jag fick sätta ihop en lektion lite snabbt.

Det inleddes med Killerboll som är en populär lek där alla är aktiva för att få upp ångan lite.

Sedan lite samarbetsövningar, först i par med lite Trafikskolan där den ena ska styra den andre i paret. Den som blir styrd ska blunda och får lita blint på sin kompis. Det var mycket intressant att göra observationer av parens samarbetsförmåga. Många fixade det mycket bra efter ett tag medan somliga nog tänkte sig det hela mer som radiobilarna på Liseberg. Men efter ett byte inom paret och en kort grupputvärdering var alla med på att det nog är ganska bra att kunna lita på varandra.

Sedan ställdes alla paren upp på ett långt led hand i hand efter varandra och blev indelade i två långa led som i sin tur blev indelade till fyra kortare led. Dessa fyra led fick göra Blinda ledet som är en gruppvariant av Trafikskolan.

Åter intressant att observera enskilda elevers insatser. Hur somliga ganska snabbt förstår att kontrollera ledet medan vissa är så koncentrerade på att gå och blunda att de helt missar att kompisen bakom febrilt knackar på ryggen. Alla fick prova på att styra och igen var det somliga som “råkade” styra ihop sitt led mot andra led eller väggar. Men alla tyckte det var roligt och lite kusligt men spännande.

Som avslutning provade jag Pacman för första gången med gruppen och det fungerade mycket bättre än vad jag först hade trott och leken blev mycket uppskattad. Även om vissa var lite kreativa i sitt sätt korsa linjer ibland gick det bra. Många ville gärna sätta sig i korsningarna som vägspärrar för att vara i vägen så mycket som möjligt även om de blev tagna mitt på en rak linje. Men det är nog en lek vi gärna gör igen.

Men det är nog dags att flytta gymnastiken utomhus nu så det kanske kan dröja…

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest