Gymnastik vecka 17

Då var man tillbaka på jobb efter lite föräldraledighet. Det innebär givetvis att det är dags för idrott igen! På planeringen stod Eleverna väljer eftersom vi snart kommer ha mer utegymnastik, så det var vad de skulle få göra.

Vi hade en föraning om att spökboll skulle vara populärt och visst blev det så när vi hade handuppräckning i samlingen.

Men lektionen inleddes med att vår vikare, som även är hopprepsinstruktör, visade lite parövningar med hopprep.

Eleverna fick välja en partner och paren ställde upp på led vid ena kortsidan och skulle ta sig över till andra sidan på olika sätt. Bl.a jämnsides, de höll i ett handtag var på hopprepet men en hoppade och den andra löpte vid sidan och hjälpte till att veva, sedan bytte man uppgift när de nått andra kortsidan.

Sedan fick båda hoppa i rörelse framåt, paret höll i varsitt handtag, en i högerhand den andra i vänster hand och den lediga armen i armkrok. Fram och tillbaka över gymnastikgolvet.

De fick även hoppa i par stillastående som vanlig singel hopprepshoppning, fast en vevar och båda hoppar.

När hopprepandet var klart fick alla paren ställa sig i ett långt led, sedan delade elaka läraren kompisparen till två lag. Snabbt och enkelt.

Det är ett enkelt sätt att dela in två lag i och eftersom man får sin bästis i andra laget är min egen teori att man nog kan minska risken för eventuella konflikter när man sätter igång med lagaktiviteter.

Iallafall så fick eleverna äntligen spela sin Spökboll. Jag kände dock att tempot i leken minskade lite efterhand så jag beslöt att minska ytorna som lagen kunder röra sig över.

Så istället för två större planhalvor med två spökremsor ytterst delades golvet in i fyra nästan lika stora rektanglar.
Det hjälpte eftersom det blev lite lättare att pricka varandra när motståndarna kom närmare.

I det andra gympapasset överraskade eleverna oss genom att välja Skeppsbrott istället för Spökboll, men det är ju lika kul!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest