Glad midsommar 2022!

Klicka här för att komma direkt till Lekarkivets midsommarlekar!

Äntligen! På fredag är det dags för den möjligen största årliga lekhögtiden i landet, midsommar! Denna mytomspunna urtida tradition. Jag är helt övertygad om att redan bronsåldersfolk och vikingar balanserade potatis på sked i vilda stafetter runt midsommarstången. Även om Johan Alströmer inte började odla potatis i Sverige förrän 1724, men så är det bara. På midsommar måste det lekas!

Förutom de klassiska ringdanslekarna som små grodorna och så vidare, går det alltid bra att göra de mer traditionella lekarna som balansera potatis eller ägg på sked, dragkamp, stövelkast eller hoppa säck till exempel. Klassiska lekar är klassiska av en anledning, de har hållit genom århundraden.

Det går kanske att kombinera potatis på sked balansering och hoppa säck samtidigt? Eller göra utmaningar med trädgårdsspelen som en kubb- eller krocketstafett?

Tidigare midsomrar har vi gjort rita/gissa, musikquiz, flytta vatten med små koppar från en spann till en annan, tipspromenader, kasta prick, straffsparkstävling där man börjar med att snurra sig yr 10 varv innan man löper mot fotbollen. Annars går det att skippa fotbollen och bara köra irländsk julafton som den är.

Här på Lekarkivet finns det en helt egen midsommarlek kategori med 49 exempel på lekar som kan vara lite hjälp på traven i konstruktionen av den ultimata femkampen.

Kombinera, ändra och var kreativ så kan det mesta bli en rolig utmaning i väntan på att kaffet ska bli klart och det är dags för jordgubbstårtan!

Så en riktigt glad och lekfull midsommar önskar LEKARKIVET!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest