Glad påsk!

Påsken står för dörren med färgprakt, lekar och… ägg! En av våra största högtider, som bekant firas till minne av Jesu korsfästelse och uppståndelse. Eller uttåg från Egypten under biblisk tid. Men engelskans easter kommer å andra sidan av den germanska fruktbarhetsgudinnan Ēostre. Det är väl säkert som med så mycket annat en salig blandning av många kulturella traditioner från olika håll. Och ägg… Äggets plats i högtiden sägs kunna komma från en urtida symbol för återfödelse, vilket våren ju absolut är! 

Så för många är påsken mest av allt en tid för glädje, fest och samvaro med familj och vänner. Nuförtiden, men föräldrar och morföräldrar berättar om deras långfredagar som små som en dag av sober åminnelse och stillhet. Men det var då, nu är läget lite annorlunda för en av de mest populära aktiviteterna under påsken är påsklekar, som ofta involverar ägg i olika former och färger. 

En av de mest kända påsklekarna är äggjakt. Äggjakt kan göras både inomhus och utomhus och går ut på att gömma ägg på olika platser och låta deltagarna söka efter dem. Äggen kan vara fyllda med godis eller små överraskningar för att göra leken ännu roligare. 

En annan populär aktivitet är äggmålning. Detta kan göras genom att måla ägg med färger och mönster, eller genom att dekorera dem med klistermärken eller annan dekoration. Äggmålning kan vara både roligt och kreativt och är en aktivitet som passar för både vuxna och barn.

Det finns fler påsklekar som äggrullning. Äggrullning går ut på att rulla ägg nerför en backe eller annan sluttning och se vilket ägg som kommer längst och i helast skick. Äggrullning är också en enkel lek för alla åldrar som kan vara både rolig och spännande. 

En lite mer flygande variant av äggrullning är äggkastning, där deltagarna kastar ägg till varandra och försöker undvika att ägget går sönder. Efter varje lyckad passning ökar man avståndet mellan deltagarna.

Så oavsett skäl eller sätt att fira påsken, finns det många roliga påsklekar att prova på här i Lekarkivet. En helt egen kategori till och med. Så samla ihop släkt, vänner och några ägg och ha en riktigt trevlig påsk!

(Och pesach och ramadam för den delen!)

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest