God jul från Lekarkivet!

Och nu är det jul igen och nu är det jul igen, äntligen! Det brukar sägas att julen är barnens högtid med gnistrande och glittrande magi i luften. Dofter, tända ljus, spänningen med att vänta på jultomten och öppna presenter på julafton. Att vara med i förberedelserna när det bakas pepparkakor och hjälpa till att pynta hemmet. Något som skapar minnen för livet och ger en värmande känsla av delaktighet och gemenskap. Jag kan fortfarande förflyttas tillbaka till barndomens jular i tankarna bara via doften av en liten sak som kryddnejlikadekorerade apelsiner. Så det är kanske egentligen en tid för alla åldrar. Alla firar på sitt speciella sätt med sina egna traditioner. Somliga har blivit helt egna, många också sprungna från det nationellt och historiskt gemensamma. 

Med tid och ålder upptäcker man allt mer hur viktiga dessa tillfällen är och hur snabbt tiden går. Sammanvävda över tid av många små upplevelser. Det behöver verkligen inte vara de få, stora gesterna eller dyra paketen. Bara att vara tillsammans – och är man tillsammans finns det alltid plats för lekar!

I gamla tider fanns lekar som ofta involverade samvaro och gemenskap. Dans kring granen och sagoberättande var vanligt under julen. Mycket lever kvar i stor utsträckning, men det går ju också att bygga snögubbar, åka pulka i snön, ha snöbollskrig och göra snöänglar.

Fast det sista är dock sällan något som numera är ett alternativ här nere i Skåne. Möjligen leränglar när gnistrande snöbeklädda träd och tak är något som bara går att se på TV eller på julkort i södra landshalvan.

Men även när det regnar och blåser snålt och kallt från alla håll känns det fortfarande som julafton när släkten drabbar samman i det traditionella julklappsspelet efter middagen. Då kan det gå vilt till!

Utöver julklappsleken finns det andra förslag på jullekar och aktiviteter i Lekarkivets samling, så bara välj bland de som redan finns eller anpassa någon annan lek med en julvinkel. För alla lekar kan vara jullekar om man är finurlig!

Ta hand om dig, dina nära och kära så blir det en riktigt mysig jul!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest