GLAD MIDSOMMAR

Sommaren är mer eller mindre i full sving även om vädret inte helt håller med. Men ostadigt sommarväder leder mig dock osökt in på att det denna fredag åter är dags för en av rikets i särklass största högtider, midsommar. Förstås hör också lekar till programmet för alla verkligt seriösa anhängare av denna festivitet.

För traditionalisterna är de säkraste alternativen nog sådana som t.ex potatisstafetten där deltagarna får springa en sträcka med en potatis eller ägg balanserandes på en sked, vanlig säckhoppning, pennan i flaskan, irländsk julafton då deltagarna tävlar i lagstafett genom att i tur och ordning få sätta pannan mot en pinne och snurra tillräckligt många varv för att bli helt vimmelkantig. Även skottkärran och allehanda spikslagnings utmaningar är inte heller fel.
Med ett kubbspel tillhands finns det många möjligheter att göra mer än att spela på vanligt vis. Det går att göra kubbstafetten där deltagarna i lag med en kastpinne per lag ska arbeta sig förbi en uppradad linje kubbar på vanligt manér allt närmare kungen längst ner i banan. Det lag som välter kungen först vinner.

Det går att göra stapelkubb där det lag som lyckas bygga det högsta självstående tornet av kubbpjäserna vinner. Eller så binder man en mängd snörstumpar från kungen och ställer upp småkubbarna inom en kvadrat ingen får beträda så får deltagarna i lag på kortast tid välta ner kubbarna. Deltagarna står utanför kvadraten och håller i snörena och får på så vis styra runt kungen.

Sedan finns det små utmaningar som att från ett vanligt A4 ark riva den längsta remsan. Alla har kanske inte möjlighet att slänga sig i virvlande lekar men ändå lust att vara delaktiga! Dessa och många många andra lekar finns förstås att hitta i Lekarkivet!

Lekarkivet önskar alla glada leksugna besökare en riktigt trevlig midsommar!

(Psst, ett tips är att klara av lekarna tidigt på aftonen då antagligen motorik och ork är som bäst. 😉 )

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest