Midsommar med nya lekar

Uppdraget var tillsynes enkelt, ta med något ätbart till knytkalaset och en lek. Så oplanerades vår midsommar syskon emellan. Matdelen var ganska lätt, midsommar är ganska standardiserat där. Men det här med lekar som passar tillfälle och alla deltagare kan vara lurigare.

Det går ju att köra klassikerna, potatis i skedstafett, säckhoppning och så vidare. Men ibland kan det vara kul med lite nytt. Men vad skulle det kunna vara? Med ett helt lekarkiv att välja ur kändes pressen tung att komma med något bra. Fast inbjudan gick ut ganska tidigt så det fanns gott om tid att tänka på saken. Såklart blev det därför inte förrän dagen precis före jag tog tag i saken.

Vad kan vara kul, nytt, utmanande men ändå något som deltagare av olika åldrar skulle kunna delta i. Kubbstafett kanske? Har inget kubb längre och det blir svårt att hinna skaffa… Men, jag har ju ett krocketspel. Krocketstafett? Ja, varför inte! Sätt upp några portar som deltagarna ska slå sina klot genom, runt en pinne och sedan tillbaka igen. Så har ju barnen också något att göra under dagen med att spela krocket. Så det blev mitt bidrag.

Ett annat bidrag var en variant av irländsk julafton med fotbollsstraffspark. Deltagaren ska, som i vanlig irländsk julafton, snurra 10 varv med huvudet mot en pinne för att bli lagom yr. Men sedan springa mot en fotboll och skjuta denna i ett mål. Lika roligt att göra som att titta på.

Nästa bidrag var rita gissa, deltagarna delas upp i par, den ena får ett ord som denna ska rita en teckning av medan den andre ska gissa vilket ordet är. MEN i denna variant sitter den som ritar på en stol med ritpapper framför och målar med en pensel klämd mellan tårna.

Varmkorv i bröd

Det sista bidraget var stövelkastning, en stövel ska kastas så långt som möjligt men kastet måste gå mellan benen och över ryggen på den som kastar. Inte för att skryta, men här var jag överlägsen segrare. Så jag var nöjd med kvällen redan där!

En avslutande stafett där lagen fick transportera vatten med hjälp av äggkoppar och fylla en mugg snabbast slängdes in på slutet. För det kan aldrig bli för många lekar på midsommar!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest