Glad midsommar 2023!

Klicka här för att gå vidare till Lekarkivets samling av midsommarlekar

Midsommar är absolut en av de mest uppskattade och firade högtiderna i Sverige. Säkerligen inte minst eftersom det blomsterpyntade firandet infaller just när sommarlov och semestrar kickar igång med massor av tid för både lek, äventyr och kravlös ledighet i värmande sol. 

Så varje år samlas vänner och familj för att fira denna den ljusaste dagen på året. Detta astronomiska fenomen har sannolikt gjort att denna övergång mellan mörker och ljus varit viktig för människor genom alla tider. Antagligen ännu mer när människan verkligen levde i ett med naturen. Med det nyligen lösta mysteriet med årstidsbundna symboler i grottmålningar är det nog inga tvivel om att redan våra förfäder hade full koll på årets skiftningar som kunde vara avgörande för liv eller död.

Något annat som kan vara på liv eller död är också lekarna som midsommar är starkt förknippade med. Fast mest av allt är de såklart för att ha kul och skoj tillsammans vilket säkert även stenåldersjägarna hade!

Klassikerna är enkla, tidlösa och funkar alltid:

  • Potatisstafett
    En stafett där en potatis balanseras i en sked som antingen hålls i handen eller med munnen mellan tänderna. Lagen börjar samtidigt från en startlinje och en person i taget från varje lag löper en sträcka med potatisen och växlar över sked och potatis till nästeman i tur. För mer spänning kan potatisen bytas ut mot något annat, som ett ägg?
  • Säckhoppning
    I denna stafett hoppar lagmedlemmarna sig fram en sträcka i en säck.
  • Dragkamp
    Hållandes i ett långt kraftigt rep ställer två lag upp sig mot varann och försöker dra andra laget med sig.
  • Spiktävling
    Deltagarna försöker slå ner ett eller flera spik fortast.
  • Irländsk julafton
    En stafett där varje deltagare börjar med att snurra 6-7 varv med pannan mot en meterlång pinne innan man får ge sig iväg på sin sträcka. Se upp för vurpor och andra olyckor i denna lek!
    Leken kan också kombineras med många andra aktiviteter, potatisstafett, straffsparksläggning med mera.
  • Kubbstafett
    Istället för att spelpjäserna ställs upp på varsin kortsida av spelplanen som inför ett vanligt parti kubb flyttas de närmare varandra och deltagarna delas in i två lag som ställer sig på led vid en startlinje med lagets kubbar i rak linje framför sig på ett avstånd som ger lagom utmaning. Längst bort i raderna av kubbar ställs kungakubben. Vid start ska lagen i stafettordning pricka sitt lags närmast stående kubb med kastpinne som i vanligt spel. Om kubben träffas och välts får laget kliva fram till där den fallit och sikta mot nästa kubb i tur. Det lag som arbetat sig genom alla sina kubbar och sedan prickar kungen har vunnit.

Detta är bara några vanliga lekar men det finns så många mer. Alla lekar kan vara midsommarlekar och det behöver inte vara så stora förberedelser. Vanliga gissningstävlingar, musik introtävling och frågesporter uppskattas också. Speciellt av dem som inte är så jättepigga på att springa eller riskera fläckar på vita kläder.

Men det är också ett tips, löparskor och oömma kläder!

På en annan fest så hade arrangörerna delat upp festdeltagarna i olika lag och sedan gjort gåtor som gav lite ledtrådar till olika utmaningar som varje lag sedan fick nominera en av sina medlemmar till. Utmaningarna var till exempel Limbo, Rita gissa, äta en citron och så vidare. Så det finns många sätt att fylla en fest med lek.

For those about to play, we salute you!

Glad midsommar!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest