Paintball

Material
  • Mjuka bollar
  • Blandade gymnastikredskap
  • Lagband
Kategori
Betyg 3.95/343

Beskrivning
Lättast att spela med ungdomar, klass 5-9 kanske då det kan vara
svårt för mindre. Denna lek uppskattas mycket av äldre, i min klass, jag går i 9, är den populär, vi spelar den typ varje gympalektion!

Tillsammans bygger man upp en bana av gympasalens redskap - redskapen ska fungera som skydd. Ungefär halva gympasalen brukar räcka. Gruppen delas in i 2 lag.
Sedan skall man ha ett jämnt antal mjuka bollar, lika många till båda lagen.
På start signalen gäller det att så snabbt som möjligt få tag på en boll och kasta på motståndarna. Redskapen som banan är byggd av skall användas som skydd mot bollarna. Blir man träffad i huvudet gills det ej, annars går man och sätter sig vid sidan av planen. När ett lag har
vunnit, d.v.s brännt ut alla motståndare, kör man om igen!

Ett bra tillägg från Carin Thornberg:
När jag kör denna leken med mina elever åk 3-5 så får man ett band om man blir bränd i stället för att åka ut. Laget som har minst antal band när man slutar har vunnit. Detta gör att alla eleverna får vara med hela tiden och ingen behöver känna sig utanför eller vara overksam.

Ett annat tillägg från Carina Forsgren:
När vi leker denna lek så har lagen en boll var i sin färg. De får endast bränna motståndarlaget med sin boll. Det blir lite mera rörelse i leken då.

Ett tredje från Niklas:
Jag har andra aktiviteter för dom som blir brända. Exempelvis så kan de som blir brända göra: 10 upphopp eller 10 armhävningar eller 10 situps osv. och sen ta del av aktiviteten igen. En väldigt bra aktivitet om man är ute efter fart och fläkt.

Ett fjärde från Moroten:
Ett tillägg man kan göra är att låta en eller två i varje lag vara medicinmän som genom att nudda en bränd spelare i sitt egna lag sätter denna person i spel igen. Det förutsätter också att man lägger sig där man blir bränd. Då blir det mer strategi och mina klasser älskar det!
Jag undrar om medicinmannen kan bli träffad och isåfall är ute? //micke

Bidrag från:
Emma

Kommentarer

1. höhöhöh ;pp - 2009-05-04 09:58:45  
njjjaa !
inte så där skit bra men men ,
Smaken är delad som man säger! :)
2. Özgur Yavuz - 2009-11-02 21:51:56
Jag ska prova denna lek imorgon eftersom den verkar intressant, inte minst eftersom jag vill se hur eleverna på egen hand lägger upp redskapen. Men jag tänker spontant efter att ha läst tillägget från Thornberg, om man ger ett band varje gång en elev blir bränd i ett lag, så kan det väl bli så att risken för att samma elev blir bränd många gånger inte blir särskilt omtyckt av sitt lag? Om man ska ha systemet med band, så kanske det är bättre att inte ha något lag överhuvudtaget.

Jo, det är absolut sant. Mycket beror givetvis på hur gänget man ska ha är och det är alltid nödvändigt att anpassa alla övningar efter gruppen. Ska man köra utan lag kanske man kan använda sig av killerboll regler? Det är ju sedan aldrig fel att testa, man kan bli positivt överraskad! /micke
3. Carina Forsgren - 2009-11-03 07:25:19
När vi leker denna lek så har lagen en boll var i sin färg. De får endast bränna motståndarlaget med sin boll. Det blir lite mera rörelse i leken då.
4. Niklas - 2009-11-09 09:10:53
Har kört denna leken länge, men jag har dock andra aktiviteter för dom som blir brända...exempelvis så kan de som blir brända göra: 10 upphopp eller 10 armhävningar eller 10 situps osv. och sen ta del av aktiviteten igen. En väldigt bra aktivitet om man är ute efter fart och fläkt.
5. Vi!!<3 - 2010-04-13 09:33:49
Heej! Vi är 2 tjejer på 13år. Vi ska hålla en gympalektion på 10-20 minuter. Hade tänkt göra den här med våra klasskamrater och 5:orna på vår skola, ska då använda bandsaken...! :) :) Gruppen är på 43 elever o "arbetet" påverkar mycke i våra omdömmen

Hej! Jag är helt säker på att den här leken passar perfekt till er gympa! Enda invändningen är kanske att det är ganska mycket förarbete med att ställa fram saker för ett pass på 10-20 minuter om förberedelsetiden räknas in. Har ni inte gjort den tidigare kanske man måste förklara regler och sådant och det kan ta lite tid också. Men det gör säkert inget så kör bara på! Men förbered kanske på att det kan ta lite längre tid än 20minuter! Lycka till! //Micke
6. Filiph - 2010-11-19 11:23:16
Ska först säga att jag precis har hittat sidan och den verkar toppen

Men nu till min fråga.
Jag undrar hur länge kan vara lägligt att utföra aktiviteten?

Tänkte gå på förslaget med att göra sittups och rygglyft. Hur länge brukar de orka?
Jag har en 6:a på 19 personer

En 6:a kan väl hålla på i ett dygn eller så :) Nej men eftersom det är en hel del att förbereda och ställa fram så är det ju bra att hålla på ganska länge. Alternativt så går det kanske att kombinera denna med en annan aktivitet när man ändå ska tömma gympaförrådet, som tex skeppsbrott, kungenssöner eller annan redskapsgympa och använda denna som en uppvärmning eller avslutning på 10-15 minuter.
Men jag skulle nog med lätthet kunna hålla på hela passet, det beror förstås mycket på gruppen. Det går ju att ändra lite regler, "straffövningar" och annat som håller intresset uppe. Räkna med att hålla på länge! Vid presentation av nya övningar brukar jag dock gardera mig med en plan två för säkerhets skull

Hoppas du får fortsatt användning av Lekarkviet!

//Micke
7. Grete Helgesson - 2010-12-09 13:28:27
Hej!
Jag har en egen variant av paintball som jättepopulär från klass 2 och uppåt!
Klassen delas i 5-6 lag. Plintar, häckar, bänkar mm ställs upp på sidorna i salen så det bildas en korridor (ganska bred, beroende på hur många lag som springer). Det kan räcka med 3-4 saker på varje sida om korridoren som man kan ställa sig bakom. En hög ärtpåsar eller en kortlek slängs ut vid änden av korridoren. 4 lag springer i stafettform och hämtar en ärtpåse i taget till sitt lag. De 2 andra lagen står på var sin sida om korridoren och försöker pricka de som springer över med mjuka bollar (De måste stå bakom en plint eller bänk mm när d. e kastar, men kan springa fritt och hämta bollar.) Blir man träffad på väg till ärtpåsarna, vänder man om, springer tillbaka och byter med nästa kompis i laget. Blir man träffad på väg tillbaka med ärtpåsen, släpper man den där man är, och den är fri att hämta för alla lag. Vinnarlaget är det som får hem flest ärtpåsar. Huvudet är fritt. Sedan roterar man så alla lag får kasta bollarna. Svettigt, men skoj!!

Låter helfestligt! Funderar på om detta inte kvalificerar sig som en helt egen lek :) Tack för tipset det här får jag testa!

//Micke
8. Karin - 2011-02-01 06:46:47
Tack såmkt för alla tips! Gällande detta med band och att man kanske inte blir uppskattad av sitt lag om man blir bränd många ggr så går det ju att lösa genom att samla banden i en gemensam pott istället för att eleven som blir bränd har bandet på sig. Då blir det inte lika utpekande.

Bra tips, tack ska du ha! //micke
9. Mr Boston - 2011-04-04 11:04:02
Får man springa med bollen?

Ja, i paintball är det tillåtet att springa med bollen. Men det går ju att prova med att man måste passa också om man vill.

//micke
10. Moroten - 2011-07-29 09:28:29
Ett tillägg man kan göra är att låta en eller två i varje lag vara medicinmän som genom att nudda en bränd spelare i sitt egna lag sätter denna person i spel igen. Det förutsätter också att man lägger sig där man blir bränd. Då blir det mer strategi och mina klasser älskar det!
11. Lilla M - 2011-08-10 13:26:37
Medicinmannen kan ha en speciell gångstil, t.ex. kräftgång, som gör att han inte kan rusa runt så snabbt, och därmed också vara immun mot smällar.

Alternativt kan medicinmannen ha ett visst antal liv. Om han missar dessa liv blir han utvisad för två minuter.
12. Johannes Öman - 2011-11-30 11:29:41
För att slippa få ett vinnar-/förlorarlag och istället få en gymnastiklek av det hela så kör jag en variant. Jag delar upp klassen i 2 lag, 5 spelare ute på plan - resten sitter på bänken. När någon i laget blir träffad så sätter den sig på bänken och den som står på tur (t.ex. den som sitter längst till höger) springer ut på planen. På detta sätt så blir det bra rullning och man hinner andas ut mellan passen när man är inne.
13. mb - 2016-09-05 22:48:04
Gör 2 länder med var sin skattkista, (rockring med ärtpåsar) Man blir bara "bränd i fiendeland och man är fredad i skattkammaren (rockringen). Man får ta en skatt itaget och lyckas man komma tillbaka till sitt land med skatten så fyller man på sin egen skattkammare. Jag har använt 2 bollar i varje land så det inte ska bli så svårt att hämta skatter. Blir man träffad på väg till skatten i fiendeland måste man vända om och gå tillbaka till sitt land då kan man försöka igen. Har man en skatt lämnar man den åter om man inte hinner till sitt land. det brukar vara hög intensitet och de flesta iallafall tycker det är roligt.
14. bananen - 2014-10-07 16:48:59
kan man skydda sig med händerna. mvh bananen

Om man vill! Prova och se vad som funkar bäst för just din grupp!

//Micke
15. Anonym - 2015-03-05 15:15:55
Hej! jag ska leda en lektion med årskurs 7 och jag vill använda paintboll som lek. men jag måste göra den annurlunda, alltså inte göra den lik som orginalen.
Hjälp mig! Hur ska jag göra så att den inte är så lik. ( vill ha bra betyg)
Anonym

Hej! Ursäkta att svar dröjt, håller på med många olika projekt just nu så kommentarsmoderering har fått vila. Hoppas inte det är försent.

Men iallafall, lekbeskrivningen ger några exempel på hur man kan lägga till nya saker i en lek.

Ett sätt som fungerar ganska bra i många fall är att kombinera saker från olika lekar, t.ex skulle det gå att blanda in lite flaggspel (capture the flag, flaggan) saker, som att varje lag har en flagga som man måste ta (motståndarnas) och skydda (sin egen).

Det skulle kunna gå att lägga in en del från "Kinesiska muren", alltså att varje lag har en skattkista med ärtpåsar som man ska stjäla ur, den som har flest skatter i slutet vinner.

Det skulle gå att göra så att om man blir träffad måste man göra någon övning utanför plan, t.ex skjuta basketskott eller armhävningar, innan man går in igen.

Paintboll i sig är ju egentligen en kombination av jägarboll, skeppsbrott.

Det man kanske bör tänka på är att när man lägger in extra saker i en aktivitet som redan är intensiv och där det är lätt att kollidera eller snava, bör det ske med eftertanke.

Det är några exempel!

Mvh,
Micke
16. gustav - 2015-01-13 09:43:38
skit bra lek har testat den
den är bra
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest