Festlekar
Sök bland lekarna
Dags för fest? Här kommer några roliga förslag på aktivteter.
162 lekar hittades.
Pricka vatten
Material
- Vattenflaska
- Vatten
- Spann
Beskrivning
Fyll en vanlig vattenflaska med vatten (modell sportflaska av plast med drickmunstycke). Placera en spann ungefär 2 meter framför en deltagare.Deltagaren sätter vattenflaskan mellan sina knän med flaskmynningen riktad mot spannen. Genom att klämma åt flaskan mellan knäna ska deltagaren försöka pricka så mycket vatten som möjligt i spannen.
Den som lyckas fylla spannen med mest vatten under en förutbestämd tid (1-2 min) vinner.
Deltagarna får ej använda sina händer efter att flaskan är placerad mellan knäna!
Leken går att anpassa på många sätt, som en stafett, samarbetsövning (någon kan hjälpa till att fånga vatten med mindre kärl). Det kan vara tillåtet att fylla på flaskan om det är tom.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Luktmemory
Material
- Behållare med material som doftar
Beskrivning
Förbered flera små behållare med olika saker i som har en lättigenkännlig doft. Det ska finnas två exemplar av varje behållare.Innehållet kan till exempel vara kaffe, kryddor, tvål eller liknande.
Placera sedan behållarna på ett bord och låt deltagarna försöka para ihop vilka två behållare som har samma doft!
Exempel på behållare är att göra knyten av små stuvbitar av tyg som släpper genom doft.
Tänk på att luktsinnet ofta är beroende av andra intryck som syn och känsel, därför bör det inte gå att se eller känna sig fram till rätt par!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Lutande tornet
Material
- Tandpetare
Beskrivning
Varje deltagare får en liten hög med tandpetare eller något liknande föremål. Leka med tändstickor är kanske inte att uppmuntra.Först placeras tre tandpetare på varandra i en triangelformation. De bör korsa varandra så långt ut mot ändarna som möjligt.
Sedan lägger varje deltagare i tur och ordning en tandpetare var ovanpå detta i samma mönster.
Den som lägger tandpetaren som får tornet att rasa har förlorat!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Luffarschacksstafett
Material
- Spelbräde
Beskrivning
Ett luffarschacksbräde (tre i rad) skapas, på papper, whiteboard eller av vad omgivningen erbjuder (3*3 rutor).Deltagarna delas in i två lag, X och O.
Lagen ställer upp på led en bit ifrån spelbrädet. På startsignal rusar första deltagare från varje lag fram och placerar sitt lags tecken på en tom ruta på spelbrädet. Återvänder till sitt lag och växlar till nästa deltagare som gör samma sak.
Det lag som först får tre i rad vinner!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Klä midsommarstången
Material
- Blandade föremål att klä midsommarstången med
Beskrivning
Deltagarna delas in i lika stora lag. Varje lag utser en lagmedlem som levande midsommarstång (eller julgran om det är juletid).Lagen ställer sedan upp på led längs en startlinje. Lagens midsommarstänger ställer upp några meter framför sina lag med armarna utåt sträck för att verkligen se midsommarstångsaktig ut.
Vid varje lag finns en uppsättning av blandade föremål att klä midsommarstången med. Det kan i princip vara vad som helst från kläder till blommor eller, som när vi lekte den i gympasalen, gymnastikband och koner m.m. Endast fantasin kan sätta gräns.
På startsignal plockar förste man i varje lagled något ur samlingen med föremål, springer fram och klär "midsommarstången" med detta. Rusar sedan tillbaka till sitt lag och växlar till person nummer två som gör samma sak.
Så fortsätter man tills alla föremål är slut. Laget som är färdigt först vinner.
Eller om man har en omröstning om vem som lyckades bäst.
Eller om man gör en stor gemensam samling av föremål, vilket lag som klätt sin midsommarstång med flest saker.
Läs eller lämna kommentarer (1)
Nattvakten
Material
- Inget
Beskrivning
Ur deltagarna väljs en eller två personer ut som vakter. Dessa får sedan lämna rummet, eller blunda. För de övriga deltagarna är statyer och ställer sig i en statyliknande position. Kanske efter ett tema om man vill (t.ex idrott).Men ur statyerna väljs två statytjuvar ut. När dessa är bestämda får vakterna komma in och titta runt bland statyerna för att försöka komma ihåg hur de står. Sedan lämnar de rummet igen, eller blundar.
Då passar tjuvarna på att byta plats.
Sedan får vakterna titta igen och försöka komma på vilka det är som är tjuvar och inte står där det stod innan. Om vakterna inte kan gissa rätt fortsätter leken tills de har avslöjat tjuvarna.
Då väljs nya tjuvar och vakter.
Antalet vakter och tjuvar kan såklart anpassas beroende på ålder och antal deltagare.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Rita gissa med fötter
Material
- Ordlappar
- Ritpapper
- Pennor eller penslar och färg.
Beskrivning
Denna lek fungerar som vanlig rita och gissa. En mängd lappar med olika ord som ganska enkelt kan ritas förbereds.Deltagarna delas upp i lag, eller par.
En person ur laget drar en lapp och läser ordet som står på.
Denne ska sedan rita ordet på papper och övriga i laget ska gissa vilket det är.
Skillnaden i denna version är att pennan eller penseln hålls med tårna medan man ritar.
Pensel och flaskfärg kan med fördel användas.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Krocketstafett
Material
- Krocketspel med klubbor
- klot och portar
Beskrivning
Denna lek kräver ett krocketspel.Leken förbereds genom att krocketportarna fördelas jämnt över antalet deltagande lag. Eller antalet spelare om leken utförs individuellt. Portarna sätts i raka banor från en gemensam startlinje så att varje lag får en rad med portar framför sig från startlinjen. Längst ner på varje bana sätts en rundningspinne.
Lagen ställer sedan upp vid startlinjen med vars ett klot och klubba. När startsignalen går ska klotet slås genom lagets portar, runt rundningspinnen och tillbaka genom portarna igen över startlinjen.
Laget som lyckas korsa startlinjen först vinner!
Lagmedlemmarna slår klotet med en förutbestämd turordning eller varannan gång om det är par.
Det går såklart att göra mer avancerade banor, eller låta lagen krocka bort de andra lagens klot och så vidare för att göra det mer spännande.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Intervjun
Material
- Penna
- Papper
Beskrivning
Ibland kan det kännas lite knasigt att presentera sig själv i en grupp, så därför kan ju någon annan få göra jobbet åt en!Deltagarna delas in två och två och får en stund var att intervjua varandra. Det går både att prata fritt eller utifrån förutbestämda ämnen.
Om det känns svårt att minnas saker som sägs går det att anteckna lite stödord under samtalet.
Efter intervjun får de båda deltagarna presentera varandra inför de övriga!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Hur många?
Material
- Påse
- Golfbollar
Beskrivning
En påse som inte är genomskinlig fylls med ett varierande antal golfbollar eller annan sak av liknande typ eller storlek.Deltagarna får sedan sticka ner händerna i påsen och utan att titta försöka lista ut hur många saker som finns i påsen!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Glasfyllning
Material
- Glas
- Vatten
Beskrivning
Ett tomt glas ställs på ett bord. Alla deltagare ska sedan i turvis ordning fylla vatten i glaset utan att det svämmar över brädden. Antingen ur egna glas eller en kanna som alla använder.Man får fylla i hur mycket eller lite vatten som helst när det är ens tur att hälla. Men den som häller i droppen som får glaset att svämma över har förlorat.
Läs eller lämna kommentarer (1)
Frågesport i lag
Material
- Numrerade frågor med svar
- Whiteboardtavla (eller liknande)
Beskrivning
Lekledaren förbereder en lista kluriga frågor med svar. 20-30 stycken kan vara ett lagom antal. Frågorna ska vara numrerade.Det kan vara blandade frågor eller inom ett särskilt område eller tema. Tillexempel sport, 80-tals musik, Disneykaraktärer och så vidare.
Om det är 20 frågor i leken skriver lekledaren upp siffrorna 1 till 20 på whiteboarden.
Deltagarna delas in i två lag.
Ett lag lottas att börja och skickar fram en av sina medlemmar till whiteboarden där denne får välja en siffra genom att sudda ut den från tavlan.
Lekledaren läser upp frågan som motsvarar den valda siffran som suddades ut.
Om deltagaren kan ge svaret på frågan själv utan stöd får laget 3 poäng. Om deltagaren behöver hjälp kan denne ta med sig frågan till sitt lag som får diskutera svaret, men får då bara 1 poäng för rätt svar.
Blir svaret fel får motståndarlaget chans att svara och får 1 poäng för ett rätt svar.
Lagen turas om att skicka fram deltagare i turordning så att alla får chans att gå fram till tavlan.
Några av frågorna kan lekledaren i hemlighet bestämt vara bonusfrågor och ger mer poäng för rätt svar. Dessa får gärna vara lite extra svåra och ge dubbel poäng.
Det lag som har mest poäng när frågorna är slut vinner!