Dr Chicago

Material
  • Mjukbollar
Kategori
Betyg 3.89/33

Beskrivning
Dr. Chicago är en bra lek som fungerar bäst för mellanstadiet och uppåt. Leken innehåller en del tänk så den kan nog vara rolig ändå upp till högstadiet....
Man delar upp planen i två delar mha bänkar längs mittlinjen. Ett lag på var sin sida som skall kulla det andra laget mha ett valfritt antal mjukbollar. Blir man träffad sätter man sig ned. För att få va med igen måste man bli "behandlad" av Dr. Chicago, detta sker genom att Dr. Chicago lägger handen på den skadeskjutnes huvud och han får va med igen. Så långt är allt väldigt enkelt.

Innan man börjar har lagen, utan att det andra laget fått reda på vem, utsett varsin Dr. Chicago. Dr. Chicagos hemliga identitet är nyckeln i leken o denna skall hållas hemlig under hela lekens gång. Det gäller därför att flera i laget går runt och "behandlar" patienterna och dessa inte visar vem, som är den riktiga Dr. Chicago genom att stiga upp vid rätt tillfälle. Samtidigt gäller det självklart att skydda Dr. Chicago, blir han/hon träffad kan ingen behandlas och laget kommer till slut att besegras. Laget sista uppgift blir naturligtvis att fundera på vem som är Dr. Chicago i det andra laget.

Det är efter spelets slut den stora finalen kommer, att lista ut vem som är Dr. Chicago i det andra laget, ofta är detta klurigare än man kan tro om lagen gjort ett bra arbete med att dölja dennes identitet. Olika poäng kan delas ut för dels vinst i själva spelet, dels att lista ut vem som är Dr. Chicago. Detta beror på vilken nivå/ålder det är på klassen. Tips är att ge många poäng för "tankedelen"....
Spelet har många djup och olika strategier för att dölja Dr. Chicagos identitet, inte helt fel att diskuteras dessa efter avslutad omgång.
Bidrag från:
Anders Hedman

Kommentarer

1. Erik - 2011-12-15 10:33:53  
Hur kan man fördela poäng? Hur mycket ska man få för vinst och hur mycket för att lista ut vem som är Dr Chikago? Om man bara har dessa två källor till poäng bli ju den ena av de två värdelös.

Jag tror det blir att testa sig fram, tipsaren har inte lämnat några ledtrådar hur han själv brukar göra. Jag har inte testkört denna leken själv än så jag kan inte ge så mycket handledning i ärendet är jag rädd. :(

/Micke
2. andreas - 2015-01-16 09:31:11
Har aldrig kört leken men tycker den verka rolig och ska köra den. Kanske han menar att de räknar hur många det vinnande laget har de när de bränner ut de andra. 2 personer kvar 2 poäng, 3 kvar 3 poäng.
3. Matilda - 2022-09-22 07:37:54
Bra lek
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest