Kinesiska muren

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 4.30/142

Beskrivning
Gymnastik salen delas på mitten med hjälp av bänkar eller tunna gymnastikmattor. Detta bildar den kinesiska muren. På ena sidan samlas deltagarna för att förberda sig att storma över muren för att nå fram till skatten. En skatt som utgörs av mycket värdefulla ärtpåsar eller lekband och ligger längst ner på motsatta kortsidan. Detta hade varit mycket enkelt om det inte vore för de två vakter som placerats bakom muren för att vakta dyrbarheterna.

När startskottet går gäller det för skattplundrarna att ta sig över muren, förbi vakterna för att hämta en skatt. Vakterna får inte röra sig från muren utan måste försöka fånga de personer som passerar över. Blir man tagen över går man till att bli vakt. Vinner gör den som har flest skatter när leken är slut.

Kommentarer

1. Bosse - 2011-07-18 20:52:37  
Några frågor för att få klarhet. Måste skatteplundrarna passera muren igen på väg tillbaka med sin skatt? Kan de fångas även då eller är de fria att passera tillbaka när de väl klarat sig över en gång? Ska de förvara sina skatter någonstans på den första sidan innan de försöker sig på nästa plundring? Om de blir fångade och förvandlade till vakt räknas väl ändå de skatter de tog som skatteplundrare?

Jag brukar ha regeln att de måste ta sig tillbaka också och kan bli fångade även på returen. Sedan brukar jag använda lekband som skatter så slipper de tänka på var de ska samla dem. Skatterna behåller de även om de blir fångade.

Men det kan vara all anledning att ändra på reglerna beroende på hur mycket plats det finns att leka på och hur många deltagare som är med, det kan bli mycket trafik över muren och risk för krockar. Alternativt dela in deltagarna i lag och låta dem ställa upp i led och bara de första får springa över. Blir man fångad får man ställa sig sist i sitt led annars får man springa över och försöka ta en skatt, så åker ingen ut. Det går ju att i så fall öka antalet vakter på muren.

Det blir en lugnare lek med mindre risk för krockar då :)

Lycka till!
//Micke
2. Dagny - 2012-01-22 18:15:46
Vi brukar dela in plundrarna två och två och de har rockringar som " bon ". När leken börjar turas varje par om med att springa för att ta skatten. ( en ärtpåse i taget ) När man springer för att ta skatten, springer man utan för muren. när man sedan ska tillbaka måste man alltid passera vakterna på muren. det blir mindre krockar så. om man blir fångad av vakterna så måste man lämna ärtpåsen till vakterna. När alla påsar tagit slut så räknar alla hur många de fått. även vakterna. En kul lek.
3. Annemo Elofsson - 2013-10-12 16:45:02
Vi brukar ha tre boende i varje rockring. De två som "är hemma" måste vakta huset under tiden den tredje är på språng. Vi lärare är då tjuvar som går runt i kvarteret och försöker stjäla de redan erövrade skatterna. Detta gör att alla i leken är engagerade antingen genom att springa eller vakta skatterna. Vid sammanräkningen av skatter brukar tjuvaran vara snälla och lämna tillbaka stulna skatter.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest