Fjuttboll

Material
  • Amerikansk fotboll eller rugbyboll
  • 2 mål
  • Lagband eller västar.
Kategori
Betyg 3.97/219

Beskrivning
Påminner mycket om fotboll, fast den spelas med en amerikansk fotboll.
Två lag, med ca 8-15 spelare i varje, spelar på en fotbollsplan med målen som finns, koner el dylikt.
Startpositionen är att båda lagen står uppställda i sina mål. Bollen ligger mitt på planen. Blås igång spelet och båda lagen rusar mot bollen.
Bollen spelas med fötterna som i vanlig fotboll.
Hamnar bollen utanför planen blir det inspark till det lag som inte orsakade insparken.
När någon gjort mål blir det uppkast.
Fällning, filmning, hård tackling = straff 15m från mål. Man får nicka bollen men det gör oftast ont och kan orsaka knäckta näsor! Händerna används inte i spelet, hands ger frispark till laget som inte orsakade hands.
Lagom speltid brukar vara 2x20 min.

Spelet uppfann jag när jag hade ett halvt tjejfotbollslag i en konfirmandgrupp. Dom andra ville inte spela med fotbollstjejerna, men med den ovala bollen så träffar inte ens dom bästa bollen alla gånger utan alla blir jämnbra!

Bidrag från:
Calle Hultman

Kommentarer

1. Adis - 2013-10-21 09:55:13  
Skitkul alltså
2. emil - 2022-05-21 18:45:03
Stal du denna ur en bok?

Haha, nej inte precis. Denna lek är ett bidrag inskickat av en namngiven tipsare som ju dessutom varit vänlig nog att berätta lite bakgrund om lekens tillblivelse - om du hade läst beskrivningen först.

Enligt datumstämpeln i databasen har leken funnits registrerad här sedan minst 2008, antagligen längre eftersom jag redigerade Lekarkivet manuellt i textdokument i början.

Sedan börjar jag bli lite till åren nu och varit engagerad i föreningsliv och ungdomsverksamhet som scouter, kampsport, fotboll med mera hela livet. Arbetat inom skola och barnomsorg de senaste 25 åren, med högskoleutbildning och oändligt med fortbildningar i bagaget. Allt detta har såklart varit kraftigt lekrelaterat och erfarenheten dokumenterats här på hemsidan. Varje beskrivning med mina egna ord.

Om mitt mål varit att stjäla material hade arkivet varit astronomiskt stort efter över 20 år online. Däremot har mitt innehåll stulits och kopierats i flertal hemsidor, lekkompendier med mera som spridits utan källhänvisningar.

Lekarna i arkivet är bara sådana som jag själv hade uppskattat och därmed nog bidragit till en kvalitetsnivå som stått sig genom åren.
Så mitt samvete är rent och sover gott om nätterna :)
Men tackar som frågar!

/Micke

Skriv en kommentarPin It on Pinterest