En skolklassiker

I dag var vädrets makter med oss så att vi äntligen kunde få komma ut och ha lite gympa. En äkta skolklassiker stod på programmet; 60 meter och kast med liten boll. Behöver jag säga mer? Någon mer som gjort detta? Räck upp en hand ni som har.

Vi började med en snabb löprunda runt planen sedan lite blandade uppvärmningsövningar. Därefter delade vi gruppen och så invigdes eleverna i två grenar vars ursprung är djupt förankrade långt tillbaka i den svenska skoltraditionen.

Jag hade hand om kast med liten boll. Först fick gruppen gissa hur lång gräsplätten var vi skulle kasta på, sedan mätte vi och konstaterade att det var inte lätt att bedöma avstånd! Sedan fick gruppen ställa sig på linje och stega sig fram till hur långt de trodde 10 meter var. Även det svårt och grupptrycket är tungt. Sedan fick de börja från 10 meter och räkna hur många steg det var tillbaka till 0. Därefter fick de försöka hitta 30 meters linjen och räkna hur många steg det var. Sedan fick de faktiskt även kasta den lilla bollen, tro det eller ej.

Vi kastade från stillastående, med ansats, med vänster hand, högt, lågt och långt. Väldigt skoj. Sedan bytte vi grupper och de som kastat fick se hur snabbt de kunde avverka de 60 meterna.

Som avslutning lekte vi Under hökens vingar.

Tankar inför nästa tillfälle, ska testa att lägga in ett precisions moment där man inte ska kasta längst utan komma närmast ett mål. Då kanske man tänker mer på kasttekniken än råstyrka.

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest