Gympa på höjden

Första gympan efter sommarlovet var tänkt att handla om lite friidrott utomhus för att kunna rida på efterdyningarna av OS vågen. Men väderleken hade lite andra planer den morgonen eftersom den så vänligt släppte loss ett stadigt regn över oss. Som tur var hade vi förberett lite alternativ när vi gjorde grovplaneringen för terminen. Vi bestämde oss för att ha lite höjdhopp i gymnastiksalen.

Så, eleverna fick börja med att springa några uppvärmnings varv runt salen medan vi hissade ner tjockmattorna. Sedan fortsatte vi med lite tunneltagen så alla kom igång ordentligt.
Därefter delade vi upp gruppen i två halvor som fick träna på olika höjdhoppstekniker utan hoppställning. Framför allt saxhopp och flopp. Känna efter vilken ansatts man skulle ha, hur man löper mot mattan och hur det kändes att landa på den.

Sedan ställde vi fram höjdhoppsställningar och provade på riktigt. Alla var verkligen laddade! När alla fått prova på olika höjder körde vi en frivillig tävling som i stort sett alla var med i och det blev riktigt spännande. Efter mycket hoppande fick vi tillslut fram två tjejer i final som nästan verkar ha en naturlig fallenhet för höjdhoppet. Inte p.g.a längd utan deras teknik. Stämningen i gympasalen var nästan elektrisk när övriga hejade på sina två klasskompisar och jublade varenda gång de kom över ribban. De slutade båda på samma höjd så finalen blev oavgjord och segrarna bars i guldstol.

Vi insåg under tävlingens gång att vi inte skulle hinna med vår avslutningslek att kasa stormatta. Men den morgonen spelade det mindre roll. Vi får ta den en annan gång istället!
Jag håller på med lite förändringar i lekdatabasen som förhoppningsvis snart kommer kunna lanseras.

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest