Skeppsbrott

Material
  • Gymnastikredskap
  • Lagband
Kategori
Betyg 4.44/112

Beskrivning
En klassisk gymnastiksalslek! En häftig hinderbana byggs utav alla möjliga redskap som går att finna i en gympasal. Gymnastiksalsgolvet ska verkligen se ut som om man befann sig på ett skepp som råkat ut för en kraftig storm. Det ska gå att ta sig fram på banan utan att nudda golvet (fast om det t.ex ligger rockringar på golvet får man trampa i dessa på golvet).

När allt är klart utses en eller två personer, beroende på hur stort skeppsbrottet är, till att jaga övriga deltagare över hela banan. De som blir tagna får sätta sig på en bänk vid sidan av och vila tills nästa runda. Nuddar man golvet är man självtagen.

Låt gärna deltagarna prova på banan en stund innan leken verkligen sätter igång för att förbättra och säkra den.

Ibland låter jag det bara sitta tre personer på bänken, när en fjärde person blivit tagen och ska sätta sig får den deltagare som blev tagen tidigast återgå in i leken. Då blir det mer som en avbytarbänk och alla får vara med och leka mer. Byt jagare ofta.

Kommentarer

1. Lennart - 2011-02-28 15:51:44  
jag vill veta vad skeppsbrott betyder fast inte leken

Hej!
Jag antar att du vill ha ett förtydligande om var namnet kommer ifrån? Ett skeppsbrott enligt wikipedias förklaring är ett skepp som förlist ute på havet och besättning och passagerare måste överge fartyget.

Så leken utspelar sig alltså på ett låtsas skeppsbrott där en storm gjort att saker och ting ligger huller om buller på fartygsdäcket.

Hoppas det svarar på din fråga!

//Micke
2. Magnus - 2011-03-09 11:35:29
Mina yngre elever åk 1-6 brukar leka att redskapen är vrakdelar från det förlista skeppet. Det gäller att hoppa från den ena vrakdelen till den andra utan att hamna i vattnet ( golvet).

// Magnus
3. Lars A - 2011-05-02 09:11:50
Man låter alla ute på banan få två band att sätta i byxlinningen. När en jägare får tag i en ute på banan får man lämna ifrån sig ett band . När båda banden är slut hämtar man nya hos ledaren. När t.ex. två minuter gått stoppar man leken och jägarna räknar banden för att så småningom jämföra antalet erövrade band med efterföljande jägares fångst.
På detta viset får man alla barn att vara aktiv hela tiden.
4. Simon Rosen - 2011-12-05 21:12:46
Ett annat alternativ är att den som blir tagen eller nudda marken får gå åt sidan göra något form av "straff" som att göra ett antal armhävningar, 10 upphopp eller liknande (kan vara valfritt) innan hen får komma tillbaka igen.
5. Patricia A - 2018-12-03 11:40:41
Hej, jag undrar hur man ska få barnen mer aktiva. Många tycker inte det spelar någon roll oavsett om man har ett straff för dom gör det inte ändå.. Det kan vara ett litet straff som 5 upphopp men dom gör det inte för att dom inte "orkar" det. Hur får jag mina elever aktivare på lektionen?

Oj, en klassisk utmaning! De kanske kan komma på egna förslag på vad som ska krävas för att få komma in på banan igen? Fem upphopp låter ju inte jättekrävande, med lite pepp och press borde det gå att börja med två upphopp och sedan höja priset till fem när leken är igång och alla är uppvärmda? //Micke
6. G-A-B - 2020-02-06 20:48:59
Det finns även en variant där jägaren kan få bestämma om han/hon vill vara en "Apa" eller en "Krokodil". Apan får jaga deltagarna på själva banan (som i den vanliga leken)
medans krokodilen bara får hålla sig på golvet nedanför/bredvid banan och jaga dom.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest