Förskola
Sök bland lekarna
Lekar som kan passa bra för de som går i förskolan. Hjälp mig gärna att ringa in bra lekar eftersom jag är mer van vid vad som fungerar med de barn som är lite äldre!
122 lekar hittades.
Bollvagnen
Material
- Bollvagn
- Bollar
Beskrivning
Här ska man ha en bollvagn eller en plint som man gör låda av locket och många bollar. Passar bra för mindre barn 6-10 år.Man lägger i alla bollarna i vagnen. Ledaren tar och kastar ut bollarna och barnen ska springa och hämta dom och lägga tillbaks dom. Bra avslutning brukar vara mycket skratt och stoj. Jag brukar spela teater och klaga på att vi ska väl inte sluta nu utan jag vill fortsätta stöka och kasta bollar.
Bidrag från:
Fredrik
Läs eller lämna kommentarer (4)
Minutboll
Material
- Boll
- Gymnastikbänkar
- Ärtpåsar
- Tidtagarur
Beskrivning
Gymnastiksalen delas i fyra lika stora rutor med hjälp av några bänkar ställda som ett kors. Deltagarna delas in i fyra lag som tar varsin ruta i besittning. Varje lag får sedan en hög med ärtpåsar. Lika många ärtpåsar i varje lags hög.Ledaren står sedan redo med en tidtagare och en boll. Leken börjar genom att ledaren slänger in bollen i något lags ruta och startar tidtagningen. Då gäller det för det laget att snabbt göra sig av med bollen genom att slänga in den i något annat lags ruta och så fram och tillbaka. För det lag som har bollen i sin ruta när en minut har gått förlorar en ärtpåse.
Så fortsätter man tills något lag är av med alla sina ärtpåsar eller tills det bara är ett lag med ärtpåsar kvar.
Denna lek har också kallats Eldklotet.
Läs eller lämna kommentarer (11)
Kasta Gris
Material
- Boll
Beskrivning
Deltagarna står i en ring och kastar en boll mellan sig. Det gäller att fånga bollen och inte tappa den. Skulle man tappa bollen eller misslyckas att fånga den får man första gången bokstaven G. Andra gången man tappar den får man bokstaven R sedan I och slutligen S. När man missat bollen fyra gånger är man ute ur leken. Den som är kvar till sist har vunnit.Bidrag från:
Sara Karlsson
Läs eller lämna kommentarer (2)
Finn fem fel
Material
- Diverse föremål
Beskrivning
Inom ett område ute i naturen, eller längs en slinga deltagarna ska gå, lägger ledaren ut fem saker som inte hör hemma där.Deltagarna ska enskilt eller i lag försöka skriva ner på en lapp vilka de är.
Läs eller lämna kommentarer (2)
Plocka ärtor
Material
- Ärtor
- Klädnypor
- Muggar eller tallrikar
Beskrivning
Alla deltagare får ett sugrör eller en klädnypa. Framför deltagarna ställer man tallrikar med ärtor. När starten går ska man suga upp en ärta i taget med sugröret eller plocka med klädnypan och släppa ner den på antingen en tom tallrik eller i en mugg. När alla ärtor är flyttade räknar man vem som fått flest.Denna leken kan förståss även göras på tid eller som stafett. (Påsktips! Deltagarna kan låtsas vara kycklingar som samlar frön )
Läs eller lämna kommentarer (5)
Skruv och mutter
Material
- Skruvar
- Muttrar
Beskrivning
Några skruvar och muttrar i olika storlekar ska passas ihop, på tid eller som stafett. Gör man denna som stafett kan varannan para ihop och låta varannan skruva isär.Den här leken gör jag nästan dagligen i köket när jag försöker hitta ett förbaskat lock till plastburkarna...
Läs eller lämna kommentarer (2)
Lego Race
Material
- Lego
- Snöre
- Pennor
Beskrivning
I denna lek går det att tävla både enskilt och i lag! Varje deltagare eller lag får bygga vars en bil av legoklossar. När bilen är klar fäster man ett långt snöre i fronten, i andra änden fäster man en penna eller pinne på vilken det går att snurra upp snöret.När alla bilar är färdiga ställs de upp längs en startlinje, deltagarna ställer sig längs en mållinje en bit bort, snörena dras ut till sin fulla längd. När startskottet går gäller det att snabbast få bilen till sig genom att snurra upp snöret på pennan/pinnen. Det är förståss inte tillåtet att rycka bilen till sig utan den måste snurras fram hela vägen över målsnöret. Först bil över mållinjen vinner!
Går givetvis att utföras med vanliga leksaksbilar.
Läs eller lämna kommentarer (1)
Ballongleken
Material
- Ballonger
- Snöre
Beskrivning
Rita ut eller märk med snöre ut en lekplan som är ungefär 4*4m. Alla deltagare fäster uppblåsta ballonger vid varje fotled i lagets färg och sedan ska man försöka ha sönder motståndarlagets ballonger. Den som fått båda ballongerna trasiga lämnar planen.Det ser jätteroligt ut!
Bidrag från:
Ulrika Malmgren
Läs eller lämna kommentarer (3)
Kimslek
Material
- Bricka
- Filt
- Blandade saker
Beskrivning
Ett urval av olika saker läggs på en bricka. Det gäller för deltagarna att under en förutbestämd tidsperiod försöka memorera så många saker som möjligt. Sedan läggs en filt över brickan och nu får deltagarna berätta hur många saker de kan minnas.En variant är att lekledaren istället tar bort en eller två saker och deltagarna ska sedan säga vad som saknas.
Namnet Kim kommer från en bok av Rudyard Kipling. Titelfiguren heter Kim och i boken används leken som en minnesövning under spionträning. I boken används juveler och kallas the jewel game, men leken går att utföra med andra, lite billigare, saker . Kipling har också skrivit Djungelboken. Det finns en hel Wikipediasida på engelska om Kims lek.
Namnet Kim kommer från en bok av Rudyard Kipling. Titelfiguren heter Kim och i boken används leken som en minnesövning under spionträning. I boken används juveler och kallas the jewel game, men leken går att utföra med andra, lite billigare, saker . Kipling har också skrivit Djungelboken. Det finns en hel Wikipediasida på engelska om Kims lek.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Ut och handla
Material
- Inget
Beskrivning
Gymnastiksalens hörn är nu affärer. I ett hörn finns blomsteraffären, i ett annat fiskaffär, järnaffär och kanske en mataffär i det sista. Deltagarna börjar från mitten av salen. Lekledaren säger en sak som man kan handla i någon av affärerna och det gäller för deltagarna att snabbast möjligt ta sig till rätt butik.Läs eller lämna kommentarer (4)
Namnduell
Material
- Filt
Beskrivning
Deltagarna delas i två lag som sätter sig på led på vars en sida bakom ett skynke, tex en sliten filt eller lakan. En person från vardera laget väljs tyst ut och ställer sig mitt emot varandra på endera sidan av skynket. När skynket faller gäller det att snabbast identifiera personen som står framför en genom att högt säga dess namn. Den som är snabbast vinner över sin motståndare till sitt lag.Läs eller lämna kommentarer (3)
Hitta ljudtvillingen!
Material
- Ögonbindlar till alla
Beskrivning
Deltagarna parar ihop sig två och två. Båda ska ha ögonbindel (om man inte kan lita på att alla blundar hela tiden) samt bestämma ett ljud som dom kan känna igen varandra med. Exempelvis ett djur läte. När paren har bestämt sina ljud sprider alla ut sig över hela golvet. På given signal gäller det för tvillingarna att åter hitta varandra igen genom att söka sig till den person som gör parets ljud.Läs eller lämna kommentarer (1)
Visseltävling
Material
- Torra kex!
Beskrivning
Ge varje deltagare 3-4 kex. På din signal stoppar man i kexen i munnen och tuggar söder dem. Det är den enkla biten. Nu kommer den svåra.Den som först lyckas vissla en melodi vinner. Det låter enkelt, man är jättesvårt då man har munnen full av kexsmulor! För att göra det riktigt svårt kan man i förväg bestämma vilken låt alla ska vissla. Vinnare blir den som först lyckas vissla melodin ordentligt.
Tänk på allergirisker i alla lekar med mat!
Läs eller lämna kommentarer (4)
Sätta svans på gris
Material
- Större papper
- Ögonbindel
- Häftstift
Beskrivning
Man ritar en gris (eller något annat roligt djur) på ett stort papper, som man sätter upp i lagom höjd på väggen. Sedan sätter man en bindel för ögonen på en person åt gången och ger denne en svans med häftstift på. Sen gäller det att gå fram och sätta fast svansen på grisen, där man tror att den ska vara. Man kan också, om man vill göra det svårare, snurra personen ett par varv innan han/hon får försöka leta sig fram till rätt ställe.Det går givetvis att använda alla olika sorters djur!
Läs eller lämna kommentarer (1)
Gör si, gör så
Material
- Inget
Beskrivning
När en ledare säger "Gör så" och utför en rörelse ska övriga följa hans exempel. Men om ledaren gör en rörelse och säger "Gör si" istället ska man inte härma efter. Kräver lite mer uppmärksamhet än Simon säger.Läs eller lämna kommentarer (5)
Ballongskattjakt
Material
- Ballonger
- Skatter
- Snöre
Beskrivning
Blås upp så många ballonger Du orkar. Be någon hjälpa till. Ju fler ballonger desto roligare blir det. Peta in en sak i en av ballongerna t ex en bit godis, en nyckel eller något annat. Släpp ut alla ballongerna på golvet. Sedan är det bara att försöka hitta skatten genom att trampa sönder ballongerna. Ett alternativ är att knyta ett snöre runt en uppblåst ballong och sedan fästa den runt ankeln därefter ska man försöka trampa sönder varandras ballonger.Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Farfars byxor
Material
- Inget
Beskrivning
Alla sätter sig i en ring, en person sitter i mitten och ser någon i ringen djupt i ögonen och frågar allvarligt;- Vad hade du på huvudet när du gick till skolan i morse?
Svaret på alla frågor som ställs i den här leken är FARFARS BYXOR och man får inte skratta när man säger det! Skulle du ändå inte kunna låta bli, är du ute ur leken för den här omgången. Den som kan hålla sig för skratt längst och blir sist kvar får fråga de andra i nästa omgång om t ex vad de åt till middag igår, vad deras hus liknar, vad mamma ska få i julklapp, vad de har hängt i granen. Det är tillåtet att göra konstiga grimaser och liknande hyss för att få den som ska svara svara att börja skratta!
Vill man skruva till det ännu mer kan man använda sig av farfars långkalsonger istället! (Eller mormors)
Denna lek havererade nästan på egen hand ett helt mellanmål vid ett tillfälle
Denna lek havererade nästan på egen hand ett helt mellanmål vid ett tillfälle
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (3)
Hönsepip
Material
- Inget
Beskrivning
Man sitter i en ring. En person ställer sig i mitten med förbundna ögon, och går sedan och sätter sig i någons knä. Där ska han säga "Hönsepip för mig". Personen vars knä han sitter i ska då säga "pip". Detta i vilket tonläge som helst. Kan personen med förbundna ögon säga vem som pep, blir det den som pep som får stå i mitten. Gissar han fel knuffar personen vars knä han sitter i ut honom i ringen. Sedan är det dags för en nytt knä och ett nytt "pip"!Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (1)
Känselleken
Material
- Skålar eller grytor
- Saker att känna på
- Ögonbindel
Beskrivning
Du behöver t ex kokta makaroner, kokt spagetti, tomatsoppa, potatismos, kall gröt ... + en hink med vatten och en ögonbindel.Placera maten i olika skålar eller grytor. Sätt dem och hinken med vatten i ett rum. Bind för ögonen på den första personen och för in henne/honom i rummet. Led personen till första skålen eller grytan och tala om att "nu ska du få känna på en komocka" (=potatismos) eller "fluglarver" (=kokta makaroner) etc.
Du skriver upp vad personen tror att det egentligen är. Avsluta med att personen får tvätta händerna i vattnet.
När nästa person kommer in och får bindel för ögonen kan den förra personen vara publik. Det blir roligare ju större publiken är - och äckligare! Vinner gör förstås den som gissat rätt på flest grytor.
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Rita rolig gubbe/gumma
Material
- Stort papper
- Pennor
Beskrivning
Sätt upp ett stort vitt papper på väggen. Rita en oval (ansiktsform). Barnen får i tur och ordning, med förbundna ögon, rita dit ögon, näsa, mun, öron, hatt etc. Det blir en kul figur vill jag lova!! Använd helst kraftiga kritor så syns det bättre.Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Smakleken
Material
- Saker att smaka
- Teskedar
- Papper
- Pennor
- Ögonbindlar
Beskrivning
Du behöver 5-10 olika kryddor, baktillsatser eller andra livsmedel, en tesked per barn, ett papper och penna per barn samt några halsdukar eller scarfs att binda för ögonen."Döp" de olika smakerna med bokstäver. Låt sedan barnen med förbundna ögon smaka på t ex socker, O´boy, vaniljsocker, salt, vetemjöl och annat ur skåp och skafferi. Efter varje smakprov ska de skriva bokstaven och vad de tror att de smakade.
Efteråt berättar du vad varje bokstav faktiskt dolde för smak, och barnen kan själva rätta det de skrivit.
Tänk på allergi risken vid alla lekar med mat!
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Bakvänd kurragömma
Material
- Inget
Beskrivning
En variant på vanlig kurragömma fast här är det inte en som ska hitta alla de andra utan tvärtom! Alla deltagare utom en börjar med att högt räkna till 100 tillsammans. Den som inte räknar ska hitta ett klurigt gömställe som kan gömma flera personer. För, när de övriga deltagarna räknat klart ska de förståss leta upp den som gömt sig. När någon hittar den som gömt sig ska han INTE tala om det högt för de övriga utan tyst gömma sig tillsammans med honom.Efterhand som deltagarna hittar gömstället ansluter de sig tyst till de gömmande tills dess att alla gömmer sig på samma ställe. Då kan det vara den som först hittade gömställets tur att börja gömma sig.
Läs eller lämna kommentarer (5)
Teaterlek
Material
- Uppdragslappar
Beskrivning
Förbered övningen genom att skriva lappar med olika yrken eller liknande på, t.ex. fröken, bagare, soldat och lägg dessa i en burk (eller använd denna lista som jag gjort). Låt sedan en deltagare dra en lapp och ställa sig på "scenen". Det som står på lappen ska personen på scenen agera. Övriga får försöka gissa vad personen ska föreställa. Den som gissar rätt får dra ny lapp.Läs eller lämna kommentarer (9)
Musikaliska hatten
Material
- Hatt (eller något annat att skicka)
- CD-spelare
Beskrivning
Alla deltagare sitter i en ring på golvet bakom varandra (vända åt samma håll så man ser personen framför sig i nacken).En person i ringen har en hatt på huvudet. Ledaren sätter igång musik på en CD eller bandspelare och när den börjar spela tar personen
med hatten på huvudet den av sig och sätter den på huvudet på personen framför sig i ringen, så fortsätter man i ringen tills ledaren stänger av musiken.
Den som har hatten på huvudet då är utslagen eller får göra något uppdrag.
Det går givetvis att göra leken utan en hatt. Det går bra med vadsomhelst
Läs eller lämna kommentarer (7)
Bro bro breja
Material
- Inget
Beskrivning
Alla tar i ring, utom två som står på var sin sida, med händerna ihopknäppta över ringen. Alla sjunger: "Bro bro breja, stockar och stenar, alla goda renar. Ingen slipper här fram, här fram, förrän han säger sin kärastes namn: Vad heter han?" Vid orden "vad heter han" sänker de två sina armar runt axlarna på dem som går i ringen och fångar den som kommer precis på "han". Sedan fortsätter alla sjunga: "Har du tagit prästens sko, prästens sko, prästens sko? Har du tagit prästens sko, guld eller silver?" Den som blir fångad får välja sida genom att viska ett av orden "guld" el."silver" i örat på en av de båda väktarna. Dessa har tidigare valt var sin metall och fången får ställa sig bakom "sin" väktare/lagledare. (De som är kvar i ringen ska inte få höra vem av dem som har vilket ord.) Sedan börjar man om från början med att sjunga "Bro, bro breja ...", tills alla i ringen har valt sida. Leken avslutas med en dragkamp mellan de båda lagen. Man kan låta de två lagledarna hålla i var sin ände av en hopvriden frottéhandduk eller liknande och de andra tar ett stadigt tag runt midjan på kamraten som står framför.Bidrag från:
Katarina O