Röda och vita rosen

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 4.02/107

Beskrivning
Denna lek som bl.a finns med i boken Mästerdetektiven Kalle Blomkvist, lekte vi ofta när jag gick i skolan.

Deltagarna delar upp sig i två lag. Ett lag är röda rosen och det andra är vita rosen. Det behövs en sak som ska gömmas, t.ex en fin sten eller något liknande.

Ett lag, t.ex vita, får börja med att gömma saken på ett listigt ställe. Alla i laget måste veta precis var den är gömd. Motståndarlaget, röda rosen, står samlat någonstans utom synhåll och väntar medans saken blir gömd. När vita laget är klara ropar de på röda laget som nu ska hitta saken.

För att kunna hitta den lättare kan de fånga en medlem i vita laget. När de fångat någon måste denna personen ge en ledtråd till var saken är gömd. När röda laget fått en ledtråd måste de släppa fången fri. När röda rosen lyckas hitta saken är det deras tur att gömma och bli jagade.

Vi lekte dock en annan variant, att när man tar fast en från det andra laget så skall den ge 3 ledtrådar till var föremålet finns gömt, men endast 1 av ledtrådarna skall vara sann. På detta sätt blir det lite svårare att hitta föremålet och man kan lura det andra laget att söka på helt fel ställe. (Tillägg från Ida i Finland, tack!)

Kommentarer

1. Elisabeth Palm - 2016-02-03 10:28:00  
En variant är att deltagarna i laget som gömt skatten har varsin ledtråd skriven på en lapp gömd i kläderna. Ledtrådarna har laget tillsammans kommit på innan. Sedan får det jagande laget leta reda på och samla ledtrådslapparna och sedan klura ur var skatten är gömd.
2. Markus Sahlin - 2020-12-14 10:53:35
Ännu en variant som vi har kört med, är att när man fångar en person i det andra laget får man ställa en fråga om var skatten kan vara gömd, en ja- eller nej fråga som den som blivit tagen måste svara sanningsenligt på.

Skriv en kommentarPin It on Pinterest