Äventyrspedagogik och protestlistor

Ett orakel med svar...
Ett orakel med svar…

Det har varit lite tyst på Lekarkivet ett tag men det beror endast på att det varit lite annat på dagordningen den senaste tiden. Förutom allt det sedvanliga så har kampen mot utbildningsdepartementets totalt huvudlösa hanterande av fritidshemmen fortsatt. Jag försöker göra min del av brevskrivande och annat. Bland annat har jag hjälpt till på fritidspedagogik.se med att konstruera ett webbaserat formulär till deras upprop alla bör skriva under.

Jag håller också på med lite annat där bakom kulisserna som kanske kan bli något så besök gärna den sidan, inte minst eftersom det snart publiceras en rad intressanta krönikor av viktiga skribenter.

En annan namninsamling för fritidspedagogiken finns här.

På väg in genom sagoportalen
På väg in genom sagoportalen

En annan sak som distraherat från arbetet med Lekarkivet var en helgkurs på Skryllegården fylld med äventyrspedagogik. Det var minsann en upplevelse!

Det var den första träffen i högskolekursen som går ut på att faktiskt göra inlärning till en rolig, givande och minnesvärd gruppupplevelse. Målen i kursplanen bakas in i ett tema inom strikta pedagogiska ramar som utmynnar i att teoretiska moment under lektioner kommer till praktisk nytta i ett sagoäventyr.

Det var gruppstärkande övningar och samarbetsinlärning, reflektioner i ett format som är inspirerande för stora som små.

Vi fick både uppleva, agera, leka och diskutera under fyra intensiva med härliga dagar. Inte minst för att jag som skogstokig fd scout var enda deltagaren valde att sova i vindskydd. Men vädret var otroligt fint och det är inte alla frukostar man får se ett rådjur spatsera förbi bara 10-15 meter ifrån en. Ser redan fram emot nästa helg! Men innan det ska ju reflektionsuppgiften vara klar 😛

Frukost, kaffe, rågtub och skinkost.  En vinnande kombination.
Frukost, kaffe, rågtub och skinkost.
En vinnande kombination.

 

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest