Bakom tangentbordet

Det trillar då och då in mejl som undrar vem eller vilka som ligger bakom Lekarkivet. Det framgår kanske inte så tydligt på sidan, eller rättare sagt inte alls. Det är en brist som jag tänkte rätta till nu för att skingra funderingarna.

Ukulelevärldsmästare 2011

Lekarkivet är en helt privat driven sajt bakom vilken jag, Micke Andersson, står. Fritidspedagog sedan 1997 och arbetar på Maria Parkskolan i Helsingborg just nu. När jag inte gör det är jag för det mesta hemma och myser med mina små två döttrar. Något jag trivs väldigt bra med får jag lov att säga! En gång var jag med-världsrekordhållare i ukuleleensemble.

Några andra uppdrag jag är inblandad i är Lärarförbundets referensorgan för fritidspedagogik där vi är några engagerade pedagoger som bidrar med fritidshemsperspektiv till förbundets arbete. Därigenom är jag även medlem i juryn för årets lärare i fritidshem.

När jag tänker efter har engagemanget för fritidshem upptagit en hel del tid. Så pass att det en dag bar av till utbildningsdepartementet för överlämnande av protestlista. Har vid några tillfällen också föreläst om systematiskt kvalitetsarbete i fritidshem, senast på SETTsyd mässan i Malmö. Men nog om detta, nu om sajten.

Hur det började

Jag startade Lekarkivet någon gång runt 1999, antagligen tidigare men ett exakt datum är svårt att sätta då processen varit lång och smygande. Anledningen till varför var mycket på grund av att jag saknade en sida som denna när jag läste fritidspedagog utbildningen i Kristianstad. Även i rollen som scout, fotbolls och judolekisledare hade det varit bra att ha en idébank som är lätt tillgänglig. För hur ofta är det inte så att gruppen hellre vill leka än göra de andra sakerna vi skulle hinna med på avdelningsmötet eller träningen! Så var det för en själv som liten scout. Lekar är också ett oumbärligt redskap när man arbetar med människor i alla åldrar.

Internet var fortfarande relativt nytt vid den tiden. Något Facebook eller Lunarstorm fanns inte, ingen bloggade men istället skulle alla ha en personlig hemsida. Jag kände ganska snabbt att mitt lilla liv knappast var intressant nog för att tillägnas en hemsida. Men jag har ju en massa lekar på lager och att leka har alltid varit kul! So let’s go!

Så jag tog helt sonika alla mina hopsamlade lekar från livserfarenhet och utbildningar och började skapa Lekarkivet. Eftersom jag även varit datorintresserad redan som ung och stark blev det ett roligt sätt att träna HTML kodning. Jag är i stor utsträckning en learning by doing personlighet. Dewey och Lord Baden Powell.

Det tog lite längre att lära sig bygga databaser och PHP programmering men det gick det med! Det innebar ett stort kliv fram för Lekarkivet och sajten började få den funktionalitet jag tänkte mig för snart tjugo år sedan. Men nu på gamla dar’ har jag blivit lite bekväm och kör sajten på en WordPress plattform istället. Men databasen är fortfarande egen.

Tack!

Lekarkivet har även sina otroligt sympatiska besökare att tacka för mycket. Ett särskilt stort och hjärtligt tack riktar jag till er som delar med er av era roligaste lekar.

Lekarkivet en vinstmaskin?

När jag berättar att jag driver en sajt på Internet dras snabbt slutsatsen att det är något jag tjänar storkovan på. Ojoj, inget kunde vara mindre sant! Visserligen finns det reklam här det är bara affiliatereklam. Den lilla summan betalar väl i princip driftskostnaderna för webbhotellet.
Men jag har ju trots allt väldigt kul när jag arbetar med sidan och det är ju det som räknas, eller hur!

Om innehållet

All text på lekarkivet.se är skyddad av upphovsrättslagar så om någon önskar att använda sig av material från Lekarkivet i andra sammanhang kontakta mig! Det gäller på förekommen anledning särskilt om man t.ex tänker bygga sig sin egen lekhemsida men är för lat för att skapa något eget innehåll eller skicka in material till andra hemsidor som t.ex Lektion.se. En sajt jag förövrigt rekommenderar varmt (även den tydligen gjord av fritidspedagoger från Helsingborg!). Något lekkompendium och en samling påsklekar från Lekarkivet har någon påstå sig samlat ihop på egen hand. Inte snällt :(.

Det var en liten kort presentation, mer om Lekarkivet och mitt intresse för lekar vid ett annat tillfälle, tack för denna gång.

Tänk att någon faktiskt orkade läsa hela vägen ner hit. Ha en fortsatt bra dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest