Fritidshemmensdag, en dag att fira… eller?

news_i1ssx4fiyw Så var fritidshemmensdag avklarad! Maria Parkskolans fritids firade tillsammans med Ringstorps och Västra Berga skola med hopprepstävling, uppträden och lite disco ute på Maria Parks borggård. Härligt att se så många glada fritidsianer på en och samma gång, stora som små.

Ofint nog knep värdarna förstaplatsen i hopprepstävlingen men det verkade av mindre vikt när fotbollen tjongades över gräsmattan och matsäckarna lockade. Tänka sig att det var ett år sedan vi sågs senast och om allt vill sig väl ses vi med lite god tur nästa år igen!

Eller…?

Såvida nu inte våra beslutsfattare och räknenissar bestämmer sig för att ersätta fritidspedagoger med stämpelur och mellis automater till barnen, vilket tydligen många reducerats till ändå. Utvecklingen för fritidshemmen har inte varit direkt upplyftande på senare år med svångremmarna stramandes allt hårdare trots larmrapportlarmrapport.

Men vi får väl, likt tidigare år, hoppas på att DETTA blir året då trenden ska vändas. Fast så länge styrdokumenten formuleras med bör istället för skall (personaltätheten bör…, lokalerna bör…) är vår verksamhet, skolan i allmänhet men fritids i synnerhet, ett tacksamt lamm när ekonomier ska räddas.

När ska man någonsin lära sig att det inte finns någon besparing i det långa loppet att i nutid dra ner på resurserna som investeras i framtid. Passa på att göra insatserna när tid är, alltså så tidigt som möjligt, när man kan få ut det mesta av varje litet rött öre som slängts in.

När ska man någonsin förstå att 1 krona satsad idag ger 10, 20, 100 tillbaka imorgon. En sak är säker, inte så länge en mandatperiod är på fyra år och en skolgång från förskola, fritids, grundskola, gymnasium, högskola, universitet kan pågå i tjugo år eller mer. Givetvis är det lättare att gå till val om man lovar omedelbara skattesänkningar och hårdare tag mot brottslighet eller ett nytt kongresscenter. Det är saker som syns omgående och stannar kvar i medvetandet tills nästagång valsedlarna ska stoppas i lådan.

Tänkvärt

På en föreläsning jag lyssnade på en gång under min utbildningstid, har för mig att det var någon från mångfald och dialog, MOD, som talade, sammanställdes pengarna som en enstaka individ hade kostat samhället totalt under sitt liv på glid. Det rörde sig om mångmiljon belopp. Jag minns inte den exakta siffran men den var häpnadsväckande. Tänk om bara en bråkdel av dessa slantar lagts tidigt på att upptäcka, hjälpa och försöka styra upp saker innan det gick på knas.

Lite tråkigt att tankarna styr in på detta ämne när fritidshemmensdag borde handla om mycket roligare saker, men man kan inte blunda för utvecklingen, speciellt inte en dag då den rör verksamheten vi vill lyfta fram och fira!

Hurra för oss! B)

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest