Gympa och fadderdag

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Med den värsta biten av uppdateringen överstökad öppnas möjligheten för att faktiskt ägna mer tid åt andra håll, som t.ex underhåll och innehåll?

Kan börja med gångna veckans eskapader som faktiskt bl.a innebar årets första utegympa i tisdags. Men säg den glädje som varar, på fredagen tvingades vi inomhus igen. Vårens knoppar vill inte riktigt brista vad gäller väder.

Detta märkte vi om inte annat på Maria Parkskolans stora, årligen återkommande, fadderdag förrförra veckan. Den inleddes klockan 9:00, klockan 9:10 vräkte regnet ner över oss med full kraft som om det bara väntat på att vi skulle våga sätta tassarna på gräsmattorna i Engelska Parken. Det hade varit lite oroande grått under morgonen men väderleksrapporterna hade inte prickat in regn förrän senare vid middagstid (vad är det för värld vi lever i när vi inte ens kan lita på meterologerna?!) och lite regn har väl aldrig skadat någon?

Kanske inte regnet men efter första stationen i tokvätan började humöret bland eleverna sjunka så sakteliga från ett försiktigt optimistiskt det går nog ändå till snälla, vi sitter hellre och har maratonrättstavning på obekväma stolar (alltså skolstolen i standardutförande) resten av dagen. Innan Engelska Parken förvandlades till Bastiljen 1789 fattade skolledningen det efterlängtade beslutet att för första gången på tio år ställa in fadderdagen.

Som för att verkligen understryka det futila i att envist fortsätta dagen mullrade ett åskdön över oss en och bara en endaste gång. Förra året kan tilläggas höll vi på att få värmeslag, så kan det gå.

Men, i alla fall, på vår utegympa hade vi tänkt orientering först, men vår inlånade expert hade inte möjlighet att lägga ut banan (inte frukten) så vi tog helt sonika och flyttade några typiska inomhuslekar utomhus.

Innan vi började med aktiviteterna tog Pia kommandot över några grovmotoriska förflyttningsövningar fram och tillbaka över gräset. Finns nog lite officersmaterial i min kära kollega!

Sedan körde vi både spökboll och killerboll med lekområden markerade med låga koner. Gick alldeles utmärkt. För spökbollen gjorde vi två banor och delade upp fyra lag med 5-6 deltagare i varje. Med killerbollen provade vi en stund att leka under tystnad, ganska märklig upplevelse! Efter ett par vändor gick vi in en liten stund och tittade på vårt arbetsmaterial för orienteringen från orientering.se. Riktigt trevligt.

Inomhus under fredagen fick gänget spela spökboll men sedan ändrade vi oss till plintboll. Jag vet inte vad som for i våra elever den dagen men allting skötte sig i princip av sig självt och flöt på extremt bra. De är väldigt duktiga annars också men den fredagen var i särklass. De tog till och med över poängräkning och domslut.

Nästa vecka blir en korting, men vi måste försöka hinna utvärdera vår fritidsaktion bland alla nationellaprov, teaterrepetitioner, teaterbesök (Alice i äventyrslandet, ska vara en hit) och… snart är det sommarlov, dags att träna hårt på avslutningssånger.

Tror jag lyckats fixa till de värsta uppdateringsmissarna nu, men man vet ju aldrig!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest