Marshmallow, spagetti och rymden

“Houston, we have a problem.” Vad gör man efter ett lov och tiden att förbereda de första slöjdpassen inte riktigt räckt till. En enkel men givande och utmanande uppstartsuppgift. Med konstruktion, problemlösning, material med okända byggegenskaper som ska uppfylla ett mål.

Marshmallowutmaningen såklart! En gruppuppgift som görs världen runt med samma enkla förutsättningar. Grupper om 4 personer får 18 minuter, 20 spagettistrån, en meter tape, en meter snöre och en marshmallow.

Under dessa 18 minuter ska grupperna bygga en fristående konstruktion av det tilldelade materialet som placerar marshmallown så högt upp som möjligt. Den grupp som lyckas få marshmallown högst har vunnit.

Jag brukar dock anpassa utmaningen och prioritera ner tävlingsmomentet för att det inte ska överskugga grupparbetet och problemlösningen. Det brukar vara spännande nog med tidspressen och frustrerande tillräckligt med svajig spagetti.

För att knyta an uppgiften till en verklig händelse och få in lite allmänbildning och historia tänkte jag att Apollo 13 hade varit ett lämpligt exempel där problemlösning under press med begränsad materialtillgång var ett starkt inslag.

Halvvägs till månen sker som bekant en explosion ombord och syret börjar pysa ur kapseln, vilket kan anses vara lite jobbigt läge ute i ett vakuum. Med det och koldioxidnivån stigande behövde besättningen bland mycket annat bygga fungerande luftfilter, av endast det material som fanns tillgängligt ombord. Tusentals kilometer från närmaste verkstad.

Tillsammans med ingenjörerna hos markkontrollen löstes dilemmat och besättningen kunde så småningom landa säkert på Jorden igen. Detta har såklart också blivit en Hollywoodfilm med Tom Hanks och scenen med filterbygget är med.

Om Nasas ingenjörer kan bygga ett luftfilter av överblivet med liv på spel, hur svårt kan det då vara att bygga ett torn av spagetti? Svårare än man kan tro. Men lärorikt och kul.

Jag gjorde en liten Google presentation för uppgiften till och med.

Marshmallow utmaningen finns nu också beskriven i Lekarkivet.

Huston, we have a problem.

Tom Hanks – Apollo 13 (Swigert, Lovell)

På gång på arkivet

Programmeringen går framåt och jag har hittat lösningar på de saker jag vill tillföra. Men terminsuppstarten har varit väldigt kärvande med mycket sjukfrånvaro i kollegiet, övertid, anpassningar och allmän stress så väl hemma har det oftast varit krasch i soffan eller sängen. Men lite om lite närmar det sig och systemet kan vara klart för testkörning snart. Hoppas på en lansering under våren!

Under tiden ska det komma till fler lekar och småförbättringar också.

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest