Höjdhopp och plintboll

Det märks att hösten är i antågande, det är kallt och ibland regnigt på morgnarna så vi flyttar gympan inomhus i fortsättningen.

På gymnastikplaneringen denna vecka avslutar vi friidrotten med höjdhopp och kryddar med lite plintboll. För detta delar vi gruppen i kill och tjejgrupp för enkelhetens skull, sedan får ena gänget börja hoppa höjd och andra således lira plintboll.

Men innan det lite uppvärmning, Pia funderade först på familjen Olsson men valde sedan 1,2,3 istället. En snabb, kul och enkel startlek. Under tiden knuffade jag ut två plintar, brottade omkull tjockmattan från matthissen och lirkade med fara för eget liv ner höjdhoppsställningen från hyllan i förrådet.

När allt var färdigt gav sig grabbarna med liv och lust sig in i höjdhoppet. Jag försökte förevisa de vanligaste hoppteknikerna som sax och flopp (är det bara jag eller blir det längre ner till marken ju äldre man blir? Trodde jag slutat växa vid det här laget. Men det kan kanske bero på andra orsaker… :).
Givetvis bjöds det på en galant förevisning på alla möjliga och omöjliga nydanande hoppstilar.

Vi öppnade på 50 cm för att alla skulle kunna hoppa över och få känna på hur det var att närma sig ribban, hoppa över och landa på mattan.
Sedan arbetade vi oss upp till 90 cm utan utslagning, men där efter från 100 och över fick man sätta sig på en bänk och heja på kompisarna om man rivit efter tre försök. Den kille som hoppade högst fixade 1,15.
Tjejerna fick sedan testa på under sitt pass och var såklart väldigt duktiga de med. Några otippade överraskade med att hoppa flopp riktigt bra över höga höjder, men mest imponerande var gymnasttjejen som med häpnadsväckande spänst saxade 1,20 till hela klassens stora jubel. En härlig stämning och alla var riktigt laddade!

I plintbollen imponerade gänget med samspel och laganda, vi ser fram emot att få spegla den här lektionen på fredag med andra halvan!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest