Galen helg

news_hse4bclqk2Ibland är det stiltje i tillvaron och ibland händer allt på en gång.

På fredagsmorgonen var det tidig utryckning för räddningsuppdrag till Hembygdsparken där stora dottern lyckades lämna kvar sin älskade “Kinne” (bilden) dagen innan. Någon vänlig själ hade tacksamt nog lämnat honom väl synlig på en skylt vid ingången. Där hängde han lite sorgligt på trekvart, lite våt efter nattens regn. Jag hade en liten magkänsla av att han skulle finnas där. Efter +10 år i branschen av drivor med kvarglömt att hitta och hämta gick jag rakt på honom och kunde styra kosan mot jobb i tid. Tack till dig anonyma hjälte som tog hand om kompisen som hängt med från start och varit med om både det ena och det andra.

Värre blev det på hemvägen från jobb då jag ska svänga av stora vägen in till byn och hamnar mitt i en otäck trafikolycka som måste inträffat bara minuten innan jag kom dit. En stackars tjej på moped har blivit påkörd och ligger svårt skadad på vägen. Man försöker minnas vad man gjorde på HLR-utbildningarna man tyvärr uppdaterar sig på allt för sällan. Som tur är kommer det snabbt också några yrkeschaufförer till platsen som verkade varit med om sådana här tillbud förr.

Själv tar jag då istället fatt i att försöka hjälpa trafiken förbi olycksplatsen tillsammans med några andra som stannat till, tills räddningstjänsten kommer fram. Men bilderna kommer för alltid sitta kvar på näthinnan och när vi ska ta HLR kurs igen nu om några dagar kommer iallafall jag lyssna extra noga. Och bli bättre på att hålla kunskapen vid liv!
Jag håller alla tummar för att det går bra för tjejen.
Efter denna erfarenhet har jag iallafall lärt mig att jag fungerar hyfsat rationellt trots situationens allvar. Att man aldrig kan repetera HLR för ofta. Att minutrar kan kännas som timmar och att en helt vanlig dag på ett ögonblick kan förändras.

Dagen därefter hade jag hedersuppdraget att leda psalmsången under systersonens dop. Psalmer hör inte direkt till min vanliga repertoar men jag tror jag kom undan ganska bra trots att jag nog strulade till melodin mot slutet av sista versen på sista sången.

Söndagen avslutades med skogspromenad som blev två timmar längre än planerat pga en högersväng istället för vänstersväng på ett ställe.
Dessutom försökte minsann “Kinne” åter rymma från oss men medelst en språngmarsch tillbaka i spåren ligger han i skrivande stund och sover tillsammans med dottern i godan ro.
Det blev korvmojjen istället för lagad mat den kvällen. Och inget uppdaterat på hemsidan på hela helgen.

Men i morgon sparkar gymnastiken igång igen för terminen. Friidrott står på programmet. Mer om detta nästa gång!

PS Träna HLR!!!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest