Intressant framtid

Ok, ännu ett inlägg som inte direkt rör lekar men mitt andra hjärteområde, fritids. För det kommer bli ett intressant skolår minst sagt får man väl säga, i brist på bättre formulering. Det är visserligen på tiden att det händer något radikalt med skolsituationen i allmänhet men frågan är om inte utbildningsdepartement och Skolverk tagit i så de storknar med att hasta genom en fullkomligt omvälvande reformation av skolsystemet på rekordtid med lagar, läroplaner, legitimationer med mera.

Men ännu en gång har givetvis fritidspedagoger och fritidshem hamnat i bakvattnet, med Skolverkets goda minne. Vi står på perrongen medan både våra kollegor och vänner förskollärarna och lärarna åker iväg med sina fina och välförtjänta legitimationer. Vi som saknar en sådan, men har en fullgod pedagogisk högskoleutbildning, vet ändå inte riktigt, trots examen, vilka befogenheter vi har i den nya världen. Vi får väl hoppas på att få jobba vidare på fritidshemmet iallafall som fått tydligare regler och krav på sig.

Men får vi ha undervisning i ämnena musik, bild, idrott i skolan som vi läst på högskolenivå? Vi får väl se. Om inte så lär detta kunna vara sista terminen som iallafall jag kan ge tips på hur lekar eller aktiviteter fungerar att använda i skolidrotten.

Med tanke på vad som händer med den skenande bristen förskollärare, brist på behöriga lärare, svårt att locka studenter till utbildningarna, samtidigt som man inte räknar med fritidspedagoger med flera så kommer det nog bli ett… intressant skolår, som väntar. Eller så många år som det tar innan allt kommit på plats.

I det långa loppet kommer säkert legitimation vara läraryrket tillnytta, men vägen dit hade nog kunnat vara lite mer… genomtänkt och vårdande av de värden som redan finns i verksamheten. När VAL projektet blir klart bara två veckor innan sista ansökningsdagen känns det lite kort om tid med allt.

Känslan är lite metaforiskt som om trafiken skulle släppts på Öresundsbron innan den ens var klar. Vi får hoppas det går bra ändå. Skolverket och co vet väl vad de gör…

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest