Halli hallå!

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 3.74/39

Beskrivning
Alla deltagare ställer upp på en lång rad utom en. Den personen får en tennisboll och ska tänka ut en ordfråga som innehåller t.ex namnet på en frukt, ett djur eller en stad. Vi säger att ordet är apelsin. När frågan är klar ställer sig personen mitt emot försteman i raden. Passar bollen till denne och ställer frågan, "Vilken frukt på A tänker jag på?". Personen passar tillbaka bollen till frågaren och svarar kanske "Ananas?". Fel! Då går man vidare till nästa person, passar bollen och ställer samma fråga. Om man då får rätt svar när bollen passas tillbaka slänger frågaren upp bollen högt i luften och ropar "Halli Hallå!". Den som svarade rätt ska fånga bollen snabbt och sedan ropa "Stopp!". Då stannar frågeställaren och vänder sig om och formar sina armar till en stor cirkel framför kroppen, likt en basketkorg. Den som fångat bollen får ta fem jättekliv fram och försöka kasta bollen genom ringen. Lyckas man blir man ny frågare, annars får man ställa sig sist i ledet.

Kommentarer

1. Anna S - 2010-07-05 23:19:43  
Åh.. Jag kommer ihåg att vi då jag var liten sade: Halli hallå, högt uppe i det blå, över ängar över strå, låt aldrig bollen stilla stå, halli hallå
2. Jenny - 2011-03-27 12:59:34
Vår ramsa var "Halli hallå, låt bollen gå, högt upp i det blå, innan klockan slagit två. Ett... två.
Sedan studsade man tennisbollen i marken så hårt man kunde och sprang.
Har också för mig att vi hade en kombination av flera olika steg man skulle ta.. inkl ett "spott" :-S
3. Gunvor L - 2011-04-29 18:22:23
Blev så nostalgisk att någon reklamman från Borlänge kom ihåg leken Halli Hallå, vi lekte ofta den när jag var barn på 1950-talet. Vi fick ta tre steg + ett spott. Tror att barn lekte mer lekar förr.
4. Birgitta Niklasson Göteborg - 2011-11-29 12:00:43
Blev så glad när jag hittade beskrivningen på hallihallå och den stämde exakt som jag minns den. Jätteroligt lek som inte alls kändes som en tävling som allt är idag. Alla åldrar kunde vara med, även under skolåldern, och vi lekte både på skolgården - men då var det mer allvar - men även hemma på den då bilfria gatan. Minns hur vi gjorde "korgen" med armarna mindre om det var en duktig deltagare, och stor om det var en liten parvel, ett småsyskon, som fick vara med och leka. Det blev alltså ett omedvetet handikappsystem som i golf. Barn är fantastiska. Hittade också "Bollskola" på Wikipedia, men vi hade 12 klasser i stället för 10 som finns upptecknat här.
5. Lars K Märsta - 2011-12-23 22:08:53
Vi lekte också leken "Halli hallå" på 70-talet. Har ofta funderat på var lekarna kom ifrån. Vi lekte den inte i skolan utan hemmavid. Ramsan var något annorlunda när vi kastade bollen upp i luften. Den person som hade bollen kastade den så högt han någonsin kunde samtidigt som han skrek "Halli hallå, låt bollen gå, högt upp i det blå, enda upp till Luleå". Därefter sprang han så fort han kunde tills den som svarat rätt på frågan fångade bollen och skrek "stopp". Då skulle den som sprungit iväg hålla ut armarna som en basketkorg medans bollfångaren först fick hoppa tre steg, därefter spotta och sedan lägga en sten eller kotte på foten som sparkades iväg. Där den stannade fick man kasta bollen mot personen som agerade basketkorg. Om bollen gick i korgen så bytte man frågeställare annars fick den som kastat bollen fortsätta att ställa frågor. Vet egentligen inte vad leken gick ut på men det var roligt då och den finns bevarad i minnet. Vi lekte också "bollen i burken". Kommer någon ihåg denna?
6. Maud B?ttcher - 2013-12-09 15:19:46
Ja va kul äntligen,,!! Hade också glömt hur turerna gick i denna lek, nästan så ungarna skulle få lära även såna här äldre lekar så de inte bara faller bort i intet,, här får de även röra på dököttet" :-)) inte bara sitta och få benskörhet/åldersdiabetes i 15- åldern redan som i nuläget,, får erkänna jag fick en liten tår i ögat då jag hitta denna nostalgi" tack tack, till den som la in detta :)

Härligt när gamla goa barndomsminnen kommer tillbaka :)

//micke
7. Ingela Bernhold - 2019-05-13 08:55:48
Jättekul! Vi lekte den i Teckomatorp på 1940-50-talen. Samt även i Östra Karups skola en gång då vi talade om hur det var i skolan förr. Jodå - både gammal och ung minns!
Härligt!

Lekminnen är kraftfulla, kan fortfarande känna känslan när jag passerar min egen barndomsskola. Vårdar dem ömt.
//Micke
8. Claes Larsson - 2021-12-18 11:59:15
Hos oss i Mellösa på 70-talet, var ramsan "Hallin Hallå,
Låt bollen gå,
Högt upp i det blå,
Låt den aldrig stilla stååååå!"

Och vi hade ett spott, three myrsteg i h tre "banansteg" (alltså lång kliv).

Om den som gissat rätt kom precis rätt intill skulle man hålla armarna som en ring bakom ryggen.

Vi brukade leka den på vår gata som var en brant backe. Så det blev knepigt om den som svarar rätt inte fångade bollen i tid.
9. Mona - 2022-10-09 19:15:24
Hali hallå högt upp i det blå. Bland stjärnorna det små. Som blinkar då och då.
Bollen kastas efter ramsan. Den som svara rätt på frågan springer efter bollen tar den och skriker stopp. Tar tre stora steg. Spottar och lägger en Sten på skon och skjuter iväg den mot den som står med armarna som en korg. Lyckas man få bollen blir man den som frågar om inte får man fortsätta.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest