King Out

Material
  • Tennisboll
Kategori
Betyg 3.78/62

Beskrivning
Man börjar genom att rita upp en kvadrat som är ungefär 4x4 meter stor. Kvadraten delas sedan in i fyra lika stora rutor. Som rutor på ett schackspel. Det går lätt att rita med krita på asfalt bra men många skolgårdar har ofta sådana rutor färdigmålade.

Rutorna har namnen Kung, Dam, Knekt och Tjänare (slav). Målet är komma till Kungarutan och försvara platsen. Det går till såhär.

Fyra personer spelar åt gången, en person i varje ruta. Man spelar lättast med en tennisboll. I första omgången hamnar man slumpmässigt i någon ruta.
Om man är fler än fyra som spelar står övriga på led och väntar på att en plats ska bli ledig.

Den som står i Kungarutan inleder genom att slå bollen med öppen hand (eller studsa den) i någon annan spelares ruta. När bollen studsat i rutan slår personen i rutan bollen vidare med öppen hand till någon annans ruta osv.

Bollen måste studsa en gång i spelarens ruta innan den slås vidare. Den får inte studsas i egen ruta eller studsa mer än en gång. Bollen får inte heller rulla.

Om inte bollen returneras rätt är man ute. Då sker följande. Om man står i Damrutan flyttar man ner till Slavrutan och Knekten tar över Damrutan.

Är man fler än fyra får man ställa sig utanför planen sist i ledet och den som står först i ledet går in på Slavrutan.

Detta är den variant jag spelade i skolan på min tid. Det finns många varianter så det är viktigt att man är överrens om hur högt bollen måste studsas för att det ska vara giltigt.

Visa King-Out planer har en liten cirkel i mitten som fungerar som serveruta. Om bollen studsar i den under spel får vem som helst slå den.

Denna lek kallas four square eller king's corner på engelska.Kommentarer

1. Hanseric - 2010-06-16 18:14:51  
Är det då så att den som står i slav tar över Knekt rutan och en i kön går in på slav rutan?
Japp, det är helt rätt om man är fler än fyra som kör. Man försöker arbeta sig upp till kung men får börja om från sist i ledet om man åker ut..//Micke
2. Senga - 2011-04-20 18:42:57
Vi spelar king-out i skolan, men vi har kommit på egna regler.

Hade varit kul att höra om dem! :)

//Micke
3. Lotta - 2011-04-19 22:43:00
Vd kallas king out på engelska? Letar nämligen med ljus och lykta efter en king out boll (nej tennisboll duger inte, det ska vara en riktig king-out boll) och det verkar vara svårt att få tag på i sverige idag. Tänkte kolla i USA men behöver då veta namnet på leken på engelska och det verkar inte vara king-out utan något annat

Den kallas både four squares, boxball, squareball eller King's corner och spelas med en så kallad "kick ball".

Mer info här ochhär //micke
4. Ida - 2011-04-28 23:01:36
Vi kallade bara denna leken för "King" och vi spelade alltid med en basketboll.Kungen var alltid tvungen att serva oach han bestämde hur man skulle spela. Exempelvis högboll, långboll, snabboll osvmo.
5. Amanda - 2011-05-05 15:53:53
på skolan ändrade man regler för att många skadades å allt:(
men det här är inte riktiga regler men men alla har olika regler


Ojdå, om leken leder till skador gör man nog fel och bör göra en ordentlig regelöversyn. Du får mycket gärna dela med dig av hur ni löste situationen! Mvh, Micke
6. ahmed - 2014-04-02 11:19:48
så går inte reglerna till jalla

Finns säkert lika många varianter som skolgårdar och spelare. Ge gärna er version!

//Micke
7. Elias - 2021-04-23 08:09:20
Om bollen studsar på drotningsrutan kan då knäkten slå pollen till kungen.

Först så går det såklart alltid att ändra lekarnas regler - då kan det bli nya och roligare lekar! Det viktiga är att alla som är med i leken när den leks är överens om vad som ska gälla.

I det här fallet skulle jag vilja säga nej.

Det är den som står i rutan bollen studsar i som ska slå bollen. Alltså drottningen i detta fall.

Om knekten hoppar in och rör bollen när den inte är i knekt rutan störs spelet och det blir det ett ogiltigt slag och knekten borde åka ut. Knekten ansvarar bara för bollarna som studsar i knekt rutan.

Det kan nog bli lite kaos och bråk om vem som helst kan gå in och slå på bollar när som helst.

Men om man vill ha lite mer intensitet och oförutsägbarhet i leken kan det säkert vara en idé att tillåta vem som helst att slå bollen när den är i spel. Blir kanske till och med en ny lek av det!

Men om det inte är bestämt tycker jag att den som står i rutan ska slå bollen som studsar i den.
/Micke
8. Lukas Sjöblom - 2021-04-30 13:51:41
Hej!
Jag själv spelar King och på vår skolan har vi alltid haft följande regler...
Kungen bestämmer vilken typ av King som ska spelas. T.ex ?Shackking? Han bestämmer även hur många touch man får ta samt special moves som Volley, Smash, placering eller fös.
Defenition av special moves-

FÖS- när du föser med dig bollen under en alldeles för lång tid.

VOLLEY-Du tar bollen innan den har studsat i din ruta.

SMASH- Du drämmer ner bollen med antingen knytnäve, öppen hand eller annat.

TOUCH- Hur många gånger du får nudda bollen.

PLACERING- Du placerar bollen på ett extra svårt ställe för att motståndaren ska åka ut. Det han t.ex vara bakåt placering eller placering åt sidan.

Alla dessa grejer är tillåtet så länge kungen tillåter det i sin King.
OLIKA TYPER AV KING-
-Schackking- Bonden har dubbelt en extra touch men inga special moves, knekten kan smasha men har inget extra touch, drottningen har volley men inte heller extra touch. Kungen har allt som de andra har.
Så t.ex om kungen säger
?Schackking med 1 touch så får bonden ta 2 touch, knekten 1 touch+ smash, drottningen 1 touch+volley och kungen två touch+volley+Smash.

OBS- placering är alltid tillåtet om inte kungen förbjudet det.

Det fanns även andra varianter som ?fotbollsking?

Dessa regler kan man tycka är lite för bra, alltså för enkelt att bli utslagen och slå ut. Men det är allafall så vi spelar det.
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest