King Out

Material
  • Tennisboll
Kategori
Betyg 3.81/59

Beskrivning
Man börjar genom att rita upp en kvadrat som är ungefär 4x4 meter stor. Kvadraten delas sedan in i fyra lika stora rutor. Som rutor på ett schackspel. Det går lätt att rita med krita på asfalt bra men många skolgårdar har ofta sådana rutor färdigmålade.

Rutorna har namnen Kung, Dam, Knekt och Tjänare (slav). Målet är komma till Kungarutan och försvara platsen. Det går till såhär.

Fyra personer spelar åt gången, en person i varje ruta. Man spelar lättast med en tennisboll. I första omgången hamnar man slumpmässigt i någon ruta.
Om man är fler än fyra som spelar står övriga på led och väntar på att en plats ska bli ledig.

Den som står i Kungarutan inleder genom att slå bollen med öppen hand (eller studsa den) i någon annan spelares ruta. När bollen studsat i rutan slår personen i rutan bollen vidare med öppen hand till någon annans ruta osv.

Bollen måste studsa en gång i spelarens ruta innan den slås vidare. Den får inte studsas i egen ruta eller studsa mer än en gång. Bollen får inte heller rulla.

Om inte bollen returneras rätt är man ute. Då sker följande. Om man står i Damrutan flyttar man ner till Slavrutan och Knekten tar över Damrutan.

Är man fler än fyra får man ställa sig utanför planen sist i ledet och den som står först i ledet går in på Slavrutan.

Detta är den variant jag spelade i skolan på min tid. Det finns många varianter så det är viktigt att man är överrens om hur högt bollen måste studsas för att det ska vara giltigt.

Visa King-Out planer har en liten cirkel i mitten som fungerar som serveruta. Om bollen studsar i den under spel får vem som helst slå den.

Denna lek kallas four square eller king's corner på engelska.Kommentarer

1. Hanseric - 2010-06-16 18:14:51  
Är det då så att den som står i slav tar över Knekt rutan och en i kön går in på slav rutan?
Japp, det är helt rätt om man är fler än fyra som kör. Man försöker arbeta sig upp till kung men får börja om från sist i ledet om man åker ut..//Micke
2. Senga - 2011-04-20 18:42:57
Vi spelar king-out i skolan, men vi har kommit på egna regler.

Hade varit kul att höra om dem! :)

//Micke
3. Lotta - 2011-04-19 22:43:00
Vd kallas king out på engelska? Letar nämligen med ljus och lykta efter en king out boll (nej tennisboll duger inte, det ska vara en riktig king-out boll) och det verkar vara svårt att få tag på i sverige idag. Tänkte kolla i USA men behöver då veta namnet på leken på engelska och det verkar inte vara king-out utan något annat

Den kallas både four squares, boxball, squareball eller King's corner och spelas med en så kallad "kick ball".

Mer info här ochhär //micke
4. Ida - 2011-04-28 23:01:36
Vi kallade bara denna leken för "King" och vi spelade alltid med en basketboll.Kungen var alltid tvungen att serva oach han bestämde hur man skulle spela. Exempelvis högboll, långboll, snabboll osvmo.
5. Amanda - 2011-05-05 15:53:53
på skolan ändrade man regler för att många skadades å allt:(
men det här är inte riktiga regler men men alla har olika regler


Ojdå, om leken leder till skador gör man nog fel och bör göra en ordentlig regelöversyn. Du får mycket gärna dela med dig av hur ni löste situationen! Mvh, Micke
6. ahmed - 2014-04-02 11:19:48
så går inte reglerna till jalla

Finns säkert lika många varianter som skolgårdar och spelare. Ge gärna er version!

//Micke
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest