Maffia

Material
  • Inget
Kategori
Betyg 4.21/199

Beskrivning
Detta är en lek för lite äldre. Det är ett rollspel där man bör vara minst 6, sen kan man vara hur många som helst.
Man sätter sig på något bekvämt ställe, typ en soffgrupp
eller någonstans så att alla ser alla. En kortlek behövs.

Alla i leken ska få ett kort och varje kort innebär en viss roll.

Får man ett rött kort är man en hederlig bybo, men ett svart kort innebär att man blivit en hemsk maffia.

Skulle man få en röd kung betyder det att man är byns läkare och en röd knekt innebär att man blivit byns spion.

Låt oss säga att det finns 9 deltagare så bör följande kort finnas:
1 röd kung - Läkare
1 röd knekt - Spion
3 röda sifferkort - Bybo
3 svarta kort - Maffia
+ 1 som är spelledare

När korten under all hemlighet är utdelade får man absolut inte visa någon annan vad man fick för kort. Nu börjar spelet!

Spelledaren berättar vilken by alla befinner sig i och informerar om att samhället har drabbats av maffian, detta måste man göra något åt.

Givetvis är leken en kamp mellan maffian och byborna. Så säger ledaren att alla sover. Då ska samtliga blunda.

Spelledaren säger sedan åt läkaren att vakna. Läkaren får då genom att peka på någon deltagare skydda denne under natten.

Så somnar läkaren igen, men då vaknar den onda maffian. Alla tre öppnar ögonen och ser vilka kumpaner man har. Sedan väljer de under tystnad ut ett offer.

Den de pekar mördas då under natten såvida läkaren inte har skyddat den i fråga.

När så maffian har somnat får spionen vakna och peka på någon som han/hon tycker verkar vara misstänkt. Om spelledaren då nickar betyder det att personen som pekades på är maffia. Annars skakar ledaren på huvudet.

Nu börjar det roliga! Spelledaren väcker hela byn, alla öppnar ögonen och får reda på om någon mördats under kvällen.
I såfall åker denne ut ur leken. Om den har blivit skyddad av läkaren så säger spelledaren bara att det har skett ett mordförsök på natten men inte på vem! Varje ny "dag" har man en dödsomröstning för att få ut maffian. Här gäller det att kunna tala för sig. Förhoppningsvis uppstår här en hel del intressanta och kanske tidvis hätska diskussioner.

Alla som blir anklagade bör få ett försvarstal, det får spelledaren se till.
Sedan röstar man om vem som ska ut. Röstningen kan ske på olika sätt, vill man kan man skriva på lappar eller så föreslår någon att de ska rösta på någon och om då
majoriteten håller med så "dör" den personen ifråga och får visa sitt kort!

Så är det dags att lägga sig igen. Nu gör man om samma procedur som förra natten.

Tjusningen med det enkla rollspel är att man får lov att luras så mycket man vill, det blir bara roligare då. Eftersom maffian ser varandra på natten vet de vilka de arbetar med, därför ska man vara uppmärksam på vilka som på dagens dödsomröstning samarbetar. Om spionen under natten fått reda på nyttig information kan han/hon säga det under dagen.
Men om man röjer sin identitet så riskerar man ju att maffian "dödar" en under natten.
Ibland händer det att två personer påstår att de är spioner, efter ett tag lyckas man nog ändå avslöja lögnaren.

Det kanske låter krångligt men det är verkligen värt att prova, efter att man gjort det ett par gånger är det inte alls svårt.

Även läkaren kan bli mördad och spionen kan lämnas utanför.

Se Wikipediasidan för Maffia.

Bidrag från:
Fredrik Wiborn

Kommentarer

1. Dennis - 2010-08-03 19:54:00  
kan läkaren bli mördad?

Ja, det finns inga skottsäkravästar, inte ens för läkare, spelet blir bara utan möjligheten att skydda deltagare.

Det finns faktisk forum som kör denna som elektronisk lek. Samt en hel Wikipedia sida på engelska som förklarar mer ingående! //Micke
2. Per - 2011-10-07 02:03:11
Vad säger man i sitt försvarstal egentligen?! Ska man säga saker som "Nej, jag är ju bara smed (eller liknande) och sov gott hela natten..."

Jag förstår inte...

Precis, det gäller ju att vara tillräckligt övertygande för att inte bli utröstad av de övriga! Slipa på skådespelartalangerna :)

//Micke
3. Malin - 2011-10-24 10:52:03
Denna är så ROLIG!! Fick göra den själv när jag gick på gymnasiet och har sedan gjort den med en åk 6:a fast då har vi haft knackningar på ryggen i stället, en för spion och två för maffia. Men korten tycker jag helt klart gör leken lite enklare
4. Robban - 2012-03-20 22:29:16
Hej , vi har kört den här leken på fritidsgården i över 5 år iallafall och den är jätte rolig och ungdomarna älskar den, blir roligare när man berättar hur offret dog under natten , hitta bara på nått helknasigt
5. Ellson - 2012-04-06 11:23:27
Den här leken ska jag ha på mitt kalas helt klart
6. Johannes Öman - 2012-04-12 09:28:32
"rollspel där man bör vara minst 6"... Är man 6 personer så bör man fördela om hur många maffia man har, på denna förklarningen låter det som att hälften är maffia, så har vi aldrig kört utan maffian är en minoritet men har övertaget att de varje runda kan få ut någon ur spelet utan att behöva rösta om det. Känns väldigt obalanserat om det ska finnas lika många maffia som vanliga stadsbor. En annan notis kring detta är att om maffian har fått ut några men inte förlorat någon så vinner maffian, för de har majoritet i röstningen, då kan de t.o.m. säga att de är maffia och de åker inte ut, för stadsborna kan inte få majoritet. Vi har kört ibland med upp mot 15 personer och då max kört 3 maffia, det gäller bara att hålla sig så tyst som möjligt när man är maffia för det är rörelserna som avslöjar maffian om natten.

Till Per, det är debatterna som hela spelet handlar om, inte vem som dör eller blir räddad (självklart finns det en ide kring vem som vinner, men det är debatterna som gör det hela roligt). Jag har flera gånger övertygat mina motståndare att jag inte är maffia och de har röstat ut sina vänner för jag var så övertygande, till deras nackdel förstås :)

Finns flera bra taktiker som man kan använda och är man tillräckligt övertygande så kan man få alla att tro att man är nån man inte är, t.ex. "spion" (vi kallar det polis) fast man är maffia.
7. Bekele - 2012-04-19 15:57:14
Fråga 1; om man är många maffior, och alla andra vet att någon är maffian, kan denne mörda sig själv så ifall för att skydda kumpaner??

fråga 2; kan spelledaren vara maffian?

fråga 3; kan man ha med en bög i spelet? (såifall, vad kan denna göra??)

fråga 4; varför kallas spelet maffia?
//maffia
8. Johannes Öman - 2012-05-09 11:01:03
Bekele:
1. Ja som en taktik kan man mörda en av Maffia för att skapa lite förvirring. Detta kan leda till att den mördade maffian hade haft en hektisk debatt med en stadsbo och därmed kastas misstankarna på denna oskyldige medspelare. Har man läkaren på sin sida så kan man även dra till att mörda sig för att man vet att det finns en chans att läkaren faktiskt helar dig, därmed är troligen alla misstankar om att du skulle vara maffia så gott som bortblåsta resten av matchen.

2. Spelledaren är opartisk och utanför spelet, sköter bara själva spelmomenten. Spelledaren får inte yttra sig i diskussionerna då han vet vilka alla är och kan lätt avslöja någon genom att öppna munnen vid fel tillfälle.

3. ?

4. Maffia är första namnet jag har stött på för detta spelet men det går att namnge leken till vad man vill egentligen som kan passa situationen och/eller sällskapet.
9. Julia - 2012-10-13 21:20:35
Hej hej!! Tycker det är lite ironiskt då det står att man inte behöver något material, sedan läser man vidare och märker sedan att man måste ha en kortlek. Man letar i halva huset men hittar ingen hel kortlek xD Nejmen, jag och mina kompisar kör detta. Det är superkul!!

Jo, det är en liten brist jag vet :) och det finns fler exempel, jag är i verket att uppdatera hela sidan och då kan jag förhoppningsvis rätta till allt sånt.

Men det är tur att ni kom på lösning på problemet!

/micke
10. Johannes Öman - 2014-02-04 10:31:04
Kortlek behövs just inte precis, vad som helst kan ju fungera som markörer för vad man blir, plocka sten eller kottar i skogen. Men ja, NÅT behövs ju, såvida man inte ger makten till spelledaren att bestämma vad alla är.
11. Linda - 2019-05-08 15:41:44
Denna verkar kul!
En fråga bara: Den som blir dödad (och inte hade turen att skyddas av läkaren) är alltså ute ur leken?
Så efter varje natt-och-dag-runda kan upp till två deltagare åka ut: Den som dödades och den som röstas ut?
De som är ute fortsätter att sitta med men som passiva åskådare?
Tack för bra sida!

Ja, det stämmer att två personer kan åka ut. De som är ute får inte påverka leken. /Micke
Till första kommentaren

Skriv en kommentarPin It on Pinterest