Lära känna
Sök bland lekarna
Ska ni lära känna varandra? Några tips som kan göra det lättare.
75 lekar hittades.
Tipsrundeutmaningen
Material
- Tipsrundefrågor
Beskrivning
Ledaren gör en tipsrunda med ett antal 1-X-2 frågor i vilka svars alternativen är namn på deltagarna. Frågorna är ställda som utmaningar t.ex"Vem dricker ett glas vatten snabbast?"
1. Pelle X. Kalle 2. Amanda
eller "Vem slår ner ett spik snabbast?"
1. Ove X. Victoria 2. Stina.
Se helst till att alla deltagare får vara med på minst en utmaning! När alla lämnat in sin tipsrad till ledaren, eller bytat med varandra så man inte kan rätta sin egen, är det dags att utföra utmaningarna. Efterhand som utmaningarna utförts får man fram den rätta raden!
Ställ gärna frågorna på ett klurigt sätt som gör det svårt att gissa sig till vilken utmaning det kommer handla om.
Läs eller lämna kommentarer (8)
Byta namnleken
Material
- Inget
Beskrivning
För ca 10 personer eller fler. Ju fler, desto större utmaning. Alla går runt och skakar hand med varandra, och säger sitt namn. T.ex. "Jag heter Helena" - "Jag heter Karl". Från det ögonblicket man skakat hand, byter man också namn.Alltså heter Helena numera Karl och säga sitt nya namn till den nästa person hon skakar hand med. Så om Helena (som numera heter Karl för ett kort ögonblick) skakar hand med Johan så heter hon Johan, och Johan heter Karl.
Det går det ut på att alla ska få tillbaka sitt eget namn, och då sätter sig den personen ner. Om ingen fjantar sig, eller glömmer sitt tillfälliga namn, så ska det sluta med att alla sitter ner. Så detta är mer som en utmaning, fast en jätterolig sådan!
Bidrag från:
Helena
Läs eller lämna kommentarer (11)
Namnduell
Material
- Filt
Beskrivning
Deltagarna delas i två lag som sätter sig på led på vars en sida bakom ett skynke, tex en sliten filt eller lakan. En person från vardera laget väljs tyst ut och ställer sig mitt emot varandra på endera sidan av skynket. När skynket faller gäller det att snabbast identifiera personen som står framför en genom att högt säga dess namn. Den som är snabbast vinner över sin motståndare till sitt lag.Läs eller lämna kommentarer (3)
Hitta ljudtvillingen!
Material
- Ögonbindlar till alla
Beskrivning
Deltagarna parar ihop sig två och två. Båda ska ha ögonbindel (om man inte kan lita på att alla blundar hela tiden) samt bestämma ett ljud som dom kan känna igen varandra med. Exempelvis ett djur läte. När paren har bestämt sina ljud sprider alla ut sig över hela golvet. På given signal gäller det för tvillingarna att åter hitta varandra igen genom att söka sig till den person som gör parets ljud.Läs eller lämna kommentarer (1)
Lära känna frågor
Material
- Frågor
- Penna
- Papper
Beskrivning
10 ja/nej frågor konstrueras. Alla besvarar dem med ja/nej utan att visa sina svar för någon annan. Svaren samlas in, och man räknar ut hur många som svarat ja resp. nej på varje fråga i procent; tex 26% svarade ja på fråga 1 etc...Sedan är det dags att dela in folket i lag och låta lagen i tur och ordning gissa vad de tror; hur många som svarat ja på fråga 1? etc. Det lag som hamnar närmast rätt svar får poäng. Det lag som får flest poäng vinner!
En kul lek som gör att man lär känna varandra beroende på hurdana frågor man ställer. En rolig fråga är "Tycker du att du är snyggare än genomsnittet av dem som är här ikväll?". Variera med "intelligentare".
Bidrag från:
Anja Morell
Läs eller lämna kommentarer (8)
Gör si, gör så
Material
- Inget
Beskrivning
När en ledare säger "Gör så" och utför en rörelse ska övriga följa hans exempel. Men om ledaren gör en rörelse och säger "Gör si" istället ska man inte härma efter. Kräver lite mer uppmärksamhet än Simon säger.Läs eller lämna kommentarer (5)
Blindbock - En ny version
Material
- Plastmuggar
- Ögonbindel
- Stol
Beskrivning
5 st plastmuggar1 st ögonbindel
1 st stol
Börja med att placera ut plast muggarna efter varandra med ca. 1 meters mellanrum. Sen ställer Du stolen ca 1 meter bakom sista muggen, därefter ber Du 1 "tävlande" att memorera banan innan Du sätter för ögonbindeln, Sen ber du den "tävlande" att gå slalom genom muggarna och till sist sätta sig på stolen. Alla övriga får hjälpa till att med sina röster styra den "tävlande" genom banan. Du ber den "tävlande" starta och går samtidigt före och plockar bort både muggar och stol. Sen kan alla övriga fest deltagare njuta av det spektakel som utspelar sig.
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (4)
Hönsepip
Material
- Inget
Beskrivning
Man sitter i en ring. En person ställer sig i mitten med förbundna ögon, och går sedan och sätter sig i någons knä. Där ska han säga "Hönsepip för mig". Personen vars knä han sitter i ska då säga "pip". Detta i vilket tonläge som helst. Kan personen med förbundna ögon säga vem som pep, blir det den som pep som får stå i mitten. Gissar han fel knuffar personen vars knä han sitter i ut honom i ringen. Sedan är det dags för en nytt knä och ett nytt "pip"!Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (1)
Paketleken
Material
- Kartonger
- Presentpapper
- Saxar
- Tejp
- Snöre
Beskrivning
Man delar upp sig i par. Alla förses med en kartong, presentpapper, sax, tejp och snöre. Sedan ska paren hålla varandra om midjan med den ena armen. Tillsammans har man då två armar att slå in paketet med.Ta tiden. Det par som behövde kortast tid vinner.
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (1)
Presentationslek
Material
- Olika rekvisita
Beskrivning
När man firar en födelsedag med släkt och nära vänner kan någon som känner många på festen ta fram en massa föremål som kan förknippas med gästerna. Föremålen kan vara lätta - t ex en ornitolog symboliseras av en kikare -eller svåra - t ex en stege för att en i sällskapet är höjdrädd. De personer som representeras av ett föremål får sätta sig i en ring. Därefter får födelsedagsbarnet gissa vem som hör till vad. Den som fyller år ska också berätta varför han/hon tror att föremål och person passar ihop. På detta sätt får gästerna veta lite om varandra samtidigt som leken blir ett slags omvänt "Här har du ditt liv".Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Kalas tipspromenad
Material
- Tipsfrågor
- Papper
- Pennor
Beskrivning
I förväg görs frågor med svar enligt 1X2-principen. Samtliga frågor bör handla om födelsedagsbarnets eget liv, t ex "i vilket ämne lyckades Wille bli underkänd i studentexamen?" eller "vart gick Willes sensast tjänsteresa?". Vitsen är att frågorna ska komma ur olika tidsperioder ur livet, så att ingen bland gästerna kan känna till ALLA svaren, men ALLA gästerna känner till åtminstone några.Gästerna delas in i lagom stora lag, där personer från olika kategorier (vän, släkting, arbetskamrat ...) ingår, och som inte känner varandra. Inom lagen måste man nu samarbeta under tipspromenaden (det räcker att sätta upp frågorna längs ett par väggar) för att finna de rätta svaren. Folk lär känna varandra -och födelsedagsbarnet! - lite bättre. Ju roligare frågor desto mer uppsluppen stämning! När svaren är inlämnade (lagvis) meddelar födelsedagsbarnet själv facit och korar eventuella vinnare (gärna samtliga lag!).
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (1)
Teaterlek
Material
- Uppdragslappar
Beskrivning
Förbered övningen genom att skriva lappar med olika yrken eller liknande på, t.ex. fröken, bagare, soldat och lägg dessa i en burk (eller använd denna lista som jag gjort). Låt sedan en deltagare dra en lapp och ställa sig på "scenen". Det som står på lappen ska personen på scenen agera. Övriga får försöka gissa vad personen ska föreställa. Den som gissar rätt får dra ny lapp.Läs eller lämna kommentarer (9)
Musikaliska hatten
Material
- Hatt (eller något annat att skicka)
- CD-spelare
Beskrivning
Alla deltagare sitter i en ring på golvet bakom varandra (vända åt samma håll så man ser personen framför sig i nacken).En person i ringen har en hatt på huvudet. Ledaren sätter igång musik på en CD eller bandspelare och när den börjar spela tar personen
med hatten på huvudet den av sig och sätter den på huvudet på personen framför sig i ringen, så fortsätter man i ringen tills ledaren stänger av musiken.
Den som har hatten på huvudet då är utslagen eller får göra något uppdrag.
Det går givetvis att göra leken utan en hatt. Det går bra med vadsomhelst
Läs eller lämna kommentarer (7)
Tuggummi
Material
- Inget
Beskrivning
Alla deltagare utom en lägger sig raklånga på golvet i en ring. Huvudena mot mitten och fötterna utåt. Alla i ringen håller grannen på varje sida i handen allt vad de kan.För personen som inte ligger ner ska nu försöka dra loss folk från ringen (dra i benen). De i ringen hjälps åt att kämpa emot som ett segt tuggummi. Om någon tappar taget
får denne resa sig upp och så lagar personerna som ligger kvar snabbt ringen igen. De som blir utdragna kan antingen hjälpa till att dra loss eller sätta sig vid sidan och
heja på de andra. Var försiktiga när ni drar, begränsa gärna tiden och hur hårt man får dra i varje person.
Läs eller lämna kommentarer (2)
Stackars lilla kissen
Material
- Inget
Beskrivning
Alla deltagare sätter eller ställer sig i en ring förutom en som är i mitten.Han som är i mitten är en katt som ska krypa fram till någon i ringen och mjaua tre seriösa mjau.
Personen som katten gått fram till ska då säga medlidande Stackars lilla kissen tre gånger.
Om personen skrattar när han säger det får han gå till mitten och vara kissen.
Bidrag från:
Ellen Fasth
Läs eller lämna kommentarer (0)
Namnlek med ballong
Material
- Ballong
Beskrivning
Alla deltagarna står i en ring. En står mitt i ringen med en ballong. Leken börjar med att personen i mitten säger någon av de övriga deltagarnas namn och samtidigt kastar upp ballongen i luften och stiger in i ringen. Personen som blev uppropad rusar fram och slår upp ballongen i luften igen innan den landar på marken och säger någon annans namn. Så fortsätter man tills man inte orkar längre!Går givetvis även att utföras med en vanlig boll, då gäller det att vara snabb!
Läs eller lämna kommentarer (3)
Vem är min vän?
Material
- Inget
Beskrivning
En av deltagarna får gå ut ur rummet. De övriga utser någon som får vara "vännen". Deltagaren som fick gå ut kallas in igen och får fråga någon "Vem är min vän?". Den som svarar säger då något som beskriver "vännen" t.ex. "Din vän har en grön tröja" eller "Din vän tycker om bilar". Sedan fortsätter personen att fråga deltagarna tills denne fått tillräckligt många ledtrådar och kan avslöja "vännen". Då får "vännen" gå ut och en ny vän utses.Läs eller lämna kommentarer (1)
Namnlek med tidning
Material
- Inget
Beskrivning
Alla deltagarna utom en sitter i en ring på stolar. Personen utan stol står i mitten med en hoprullad tidning i handen. Leken börjar med att personen i mitten säger någon av de övriga deltagarnas namn högt.Den personen som blir uppropad måste snabbt säga namnet på någon annan i ringen innan personen i mitten hinner slå honom på knäna med tidningen. Den som hör sitt namn ropas upp måste i sin tur ropa namnet på någon annan i ringen osv, är man inte tillräckligt snabb och blir slagen på knäna får man ta över tidningen och ställa sig i mitten.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Hitta prylarna
Material
- Inget
Beskrivning
Två lag mot varandra som väljer ut varsin deltagare som får ta på sig ögonbindel. Resten av lagen ställer sig sen i ring runt om dem och lekledaren kastar ut prylarna (vi brukar har legobitar) på marken. Sedan ska personerna med ögonbindel försöka hitta prylarna i lagets färg med hjälp utav sina lagkamrater som får försöka vägleda utan att röra. Det laget som hunnit hitta alla prylarna av rätt färg vinner.Bidrag från:
Ulrika Malmgren
Läs eller lämna kommentarer (0)
Trollskatten
Material
- Trollskatt
Beskrivning
En person får vara Trollet och sitter blundandes ner på golvet. Sidan om sig har trollet sin skatt, tex en ärtpåse eller liknande. Övriga deltagare står tysta runt om i en ring. Smygande försöker de en och en att ta skatten från trollet. Ev kan lekledaren tyst peka på vem som ska smyga fram. Hör trollet att något är i görningen vaknar det med ett trollvrål. Den som lyckas oupptäckt ta skatten blir nytt troll.Läs eller lämna kommentarer (0)
Kokar gröten över???
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna sitter på stolar i en ring. En deltagare går i mitten av ringen och frågar någon som sitter "Kokar gröten över?". Om den som sitter svarar "Nej" får deltagaren i mitten gå till någon annan och fråga samma fråga. Svarar den sittande "Ja!" frågar personen i mitten tillbaka "Som vadå?". Om den som sitter då svarar "Som en ko!" måste alla byta platser genom att röra sig och låta som kor. Den som blir utan stol får fortsätta i mitten och fråga.Läs eller lämna kommentarer (5)
Dirigenten
Material
- Inget
Beskrivning
En person utses till detektiv och går ut ur rummet. Resten står eller sitter i en ring och utser en dirigent. Detektiven kallas in igen, ställer sig mitt i ringen och ska nu på högst tre försök lista ut vem som är gängledaren.Dirigenten försöker i smyg från detektiven visa rörelser som de andra ska imitera.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Gnistan
Material
- Inget
Beskrivning
Fungerar som Vroom fast i stället för att säga "Vroom" håller man varandra i händerna i ring och skickar en handtryckning vidare runt i ringen. Två handtryck byter håll.Läs eller lämna kommentarer (0)
Telegram
Material
- Inget
Beskrivning
Fungerar som "Gnistan". Alla står i en ring och håller varandra i händerna. Någon börjar med att säga: "Jag skickar telegram till "Nisse", trycker sedan lätt till handen på den som står sidan om sig. Tryckningen skickas vidare i ringen tills den når "Nisse" som då säger att telegrammet är framme. Då får "Nisse" skicka nästa telegram till vem han vill i ringen.Läs eller lämna kommentarer (0)
Dramatiserad upprepningsnamnlek
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna står i en ring. Ledaren börjar med att säga sitt namn och något han tycker om att göra.T.ex. "Jag heter Nisse och jag tycker om att virka". Dessutom visar han med rörelse att han virkar.
Därefter presenterar han personen till vänster om sig, t. ex. "Detta är Stina".
Stina säger då sitt namn och sitt största intresse; "Jag heter Stina och tycker om att dyka" (visar dykning).
Sen ska Stina dessutom säga namnet på alla de som blivit presenterade före sig själv: "Det är Nisse, jag är Stina och sidan om mig står Pelle". Pelle säger: "Jag är Pelle och jag tycker om bokmärken. Det där är Nisse, Stina, jag är Pelle och här är Olle" etc etc.
Den som står sist i tur att presentera sig har alltså en tuff uppgift framför sig att minnas allas namn. För att underlätta för den som presenterar sig gör man alltid sin rörelse när ens namn nämns. På så vis lär man sig inte bara allas namn, utan man får även reda på något om personen. Den informationen kan vara bra att ha om man vill inleda ett samtal med vederbörande. "Oh, så du diggar virkning, va kul jag har virkat femtielva grytlappar själv!".