En riktigt trevlig gympa

I morse var det dags för gympa igen, woohoo! Först fick alla samla lite hopp till Gymnastikförbundets hopprepsutmaning. Vi brukar ofta ha fri hopprepshoppning till musik i början av varje pass medan vi inväntar alla från omklädningsrummen och förbereder lite.

Efter en snabb samling lekte vi en runda jägarboll för att jag kvickt och enkelt skulle få in alla i fyra lag. Rött, blått, grönt och gult lagband delades i tur ut efterhand som de blev tagna.

Sedan fick lagen hjälpas åt att bära fram varsin gymnastikbänk till mitten av salen så att vi skulle kunna leka blåsstafett.

Innan vi började med stafetten så testade jag dock först ett samarbetstips som kom ifrån signaturen Claes. Lagen fick ställa sig på sina bänkar och sedan ordna sig efter längd, födelsedagar utan att nudda golvet när de bytade platser. Succé!

Sedan var det så dags för blåsstafetten, men istället för att blåsa framförvarande i nacken fick de skicka en klapp på axeln framåt istället. Det fungerade lika bra. Två rundor fick det bli, det var ju faktiskt ganska kul. Men det var inte slut där!

Efter stafetten stod ju bänkarna redan klara för att köra Minutboll, eller Eldklotet som vi också kallar den, utmärkt, så varje lag fick vars 4 ärtpåsar att spela om.
En härlig lek där alla är aktiva.

Som sista aktivitet spelade vi Konboll 2. En efterlängtad repris. Lagen fick hjälpa till att förbereda genom att ställa “sin” bänk på plats. Två bänkar att ställa konerna på och två avbytarbänkar vid långsidorna till vilande lag. Vi hann köra ett par korta, men intensiva tre minuters matcher. Två lag spelade, två fick vila.

Jag är verkligen mycket imponerad av hur matcherna gick. Det var avancerat passningsspel schyssta tag och riktig framåtanda, både hos tjejer och killar.

Att använda gymnastikbänkarna genom hela passet var ganska nyttigt. Det gav alla en central punkt att samlas och arbeta kring i sina lag. Alla visste hela tiden var de skulle vara (hämta bänken, sitt på bänken, stå på bänken, spring runt bänken, flytta bänken..). Gjorde allting lite enklare då jag var själv idag.

Passet var ca 1,5 timme långt och 25 elever (åk2) deltog. Hade hoppats kunna ha någon avkoppling i slutet men tiden tog slut för fort! Men på fredag är det dags igen.

Att gå rakt från gymnastiken till att ha två pass musik (med rytmikinstrument) fick tystnaden att låta ännu tystare i bilen på vägen hem. Ingen musik på radion ens. 🙂

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest