Glad midsommar!

Så var det åter dags att klä stången, duka borden, plocka jordgubbar och ta på sig regnjackan. Med andra ord är det midsommar igen!
Tyvärr verkar det som om vädergudarna måste ha missat detta och bestämt sig för att bjuda på regn. Vädret är det inte mycket att göra åt men en sak man kan göra är att förbereda lite lekar. Vad är väl midsommar utan lekar?

Stafetter, femkamp och frågesporter är alltid säkra kort. Musiktävlingar brukar också vara populära. Den ständiga frågan är ofta vilka lekar som passar och det är svårt att veta. Det beror ju på vilka som ska vara med och härja, hur väl man känner varandra och vill bjuda på sig själv. Hur blir vädret, hur mycket behöver förberedas, hur svåra, kladdiga, fysiska kan lekarna vara, hur många som ska vara med osv. Mycket att tänka på.

Jag fick frågan att planera lite lekar till en firmafest, så här gick mina tankar.

Lekplanering
Företaget skulle fira 15 år i branschen och tänkte ha lite grillning utomhus på en gräsyta. Jag kände inte mer än några få av gästerna vilket gjorde det lite svårt att exakt veta på vilken nivå man skulle hålla sig.
Hur många som skulle vara med fick jag reda på och att de skulle fortsätta kvällen ute på byn efteråt. Eftersom kvällen skulle fortsätta och alla inte kände varandra så väl antog jag att de värsta “gräsfläckslekarna” kunde/borde uteslutas. Viss oro kring detta kunde märkas när det avslöjades att det skulle bli lekar!

Som sagt, alla kände inte varandra och jag kände ingen, om det skulle delas in lag fick det finnas ett system för att göra det.

Jag utgick från ett tema för lekarna för att lösa den frågan. Tanken var att alla skulle börja enskilt sedan paras ihop efter varje lek i större grupper. Man börjar som “egen företagare” och slutar i “den stora firman”. Nu blev det i slutändan tyvärr inte så att jag fullföljde den tanken så tydligt men det hjälpte till att planera kvällen.

Utmaning 1
Så, den första utmaningen blev en ordlek, det krävs ju lite finurlighet för att klara sig på den tuffa marknaden.

Det gällde att ur ordet “firmafest” komma på så många unika ord som möjligt. Jag använde en lite mer avancerad variant (tyvärr kan jag kanske tycka i efterhand*).

Resultatet från den leken fick sedan avgöra vilka som skulle paras ihop inför nästa lek. Det var 16 deltagare med vilket gjorde indelningen enkel. Den med flest ord sattes med den som kom nia, näst flest ord med den som kom tia osv. Personen med mest poäng hade kunnat bli lagledare (direktör) men det kändes lite onödigt med lagledare en kväll som denna.

Utmaning 2
Nästa lek var en Legoutmaning. Alla deltagare fick stå kring ett runt bord. Den ena i de nya paren fick stå närmast bordet, ansiktet in och den andra bakom, rygg mot rygg.

Personerna som inte stod vända mot bordet fick en färdig Legomodell i händerna. Sedan tömde jag en påse med legobitar på bordet så fick personen med modellen börja förklara hur den skulle byggas för personen vid bordet.
I ett företag måste man ju kunna kommunicera i alla led, från inköp till tillverkning!

Jag hade en tanke om att släppa in nya bitar på bordet (marknaden) i omgångar, eller se till att några bitar saknades men valde att hålla det enkelt.
Alla modellerna var bygda likadant men skiljde sig åt i färg.

Utmaning 3
Sedan var det dags att slå samman paren till grupper om fyra på samma sätt som tidigare och gå på nästa övning.

PET-bowling var det som gällde då. Jag hade förberett genom att lägga ut en spelplan med hjälp av rep c:a 5×5 steg i kvadrat. I kvadraten ställdes 25 PET flaskor ut. Lite vatten i botten fick dem att stå stabilt en småblåsig dag. Jag fäste sedan fyra långa rep kring toppen av en flaska med vatten i som fick bli “klot”. Deltagarna fick stå i rutor vid kvadratens hörn och styra runt flaskan med hjälp av repen för att välta omkull flaskorna i kvadraten. Detta gjordes på tid och under tystnad. Det gäller ju att kunna dra åt samma håll i ett företag 🙂

En tanke där var att vissa flaskor skulle kunna ge tidstillägg om de vältes för att göra det lite svårare. Men det var inte nödvändigt då det var ganska utmanande ändå.

Klart!
Sedan slogs lagen ihop till två grupper med åtta i varje och så hade vi lite musiklekar och frågesport efter kaffet.

Lite snabbt och enkelt, deltagarna påstod att lekarna uppskattades, iallafall de som sade något!

Ha en trevlig midsommar!

* Nyckelordet firmafest skrev jag två gånger på ett papper. Rättvänt överst och bak och fram nederst så att bokstäverna hamnar i linje med varandra. Sedan gällde det att komma på ord som i tur och ordning började på bokstaven överst och slutade på bokstaven underst, alltså första ordet börjar på F och slutar på T, nästa börjar på I och slutar på S. Lite onödigt omständigt.

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest