Premiären avklarad och 500 lekar !

Första skoldagen avklarad! Det var verkligen kul att få se alla bekanta och alla nya ansikten i skolan, förskoleklassen och givetvis inte minst på fritids. Jag fick som en uppgift att chocka nykomlingarna med lite gitarrspel och skön(?)sång, men de verkade ta det ganska bra. Mest chockade var nog byggarbetarna när det gick upp för dem att det är lite… annorlunda att arbeta när korridorerna är fyllda med nyfikna barn. En erfarenhet de kanske kan ta med sig nästa gång då en skola ska byggas i under sommarlovet. Bli klara innan skolstart, mest för er egen skull. Men fint blir det iallafall.

Bland kommentarerna för svansjakten delade signaturen Kajsa med sig av en ny variant i vilken det inte gällde att samla på sig så många av kompisarnas svansar som möjligt. Hälften börjar leken med svansar och hälften utan. De som är utan svansar ska försöka ta någon annans, men när man sedan har en svans på sig själv får man istället akta sig för att bli av med den igen och får inte ta någon ny förräns den egna är tagen. Deltagarna byter alltså hela tiden uppgift med varandra i en evighetsvariant.

Jag ansåg personligen att detta faktiskt kvalar in som en egen lek. Grunden är den samma som i ursprungsvarianten men syftet och målet med leken ändå annorlunda. Som i de olika tagen varianterna som delar samma grundprincip. Men givetvis också lite eftersom det gör att lekräkneverket äntligen slår om till 500 samlade aktiviterer i Lekarkivet! Hurra!

Att göra om en lek så att alla vinner och kan vara med så länge de orkar är något som med fördel låter sig göras med fler lekar. Som i alla ekorrar byter bon så är det ju inte tvunget att någon måste vara utan träd. Ofta är det minst lika kul att stimma runt och bara hitta ett ledigt träd istället för att känna stressen över att behöva bli utan. Det är också ett bra sätt att lära sig leken.

Tävlingsmoment kan i olika grupper lika gärna förstöra som det kan sporra. Bråk kring regler och resultat bryter ner men att bara få ha kul tillsammans är stärkande för gruppsamanhållningen. Ge gärna fler bra exempel som dessa!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest