Minnesträning, tittskåp och lite juridiskt

I måndags presenterade jag en ny lek för gänget, eller ny för dem men välkänd för mig. Minnesstafetten, en av mina personliga favoriter och visst blev den succé även denna gång. Upplägget är enkelt, deltagarna tävlar i lag, varje lag har två lådor med saker i. Alla lagen har samma saker i sina lådor. Sedan säger jag en sak som finns i deras lådor, då gäller det för första man att flytta den saken från ena lådan till den andra och sedan hinna först tillbaka till sitt lag.

Kunde hållit på med den i timmar verkade det som, men tyvärr fick vi bryta för mellis.

Annars har vädret denna vecka varit kass. Jag fick komma på ett extra pyssel för gänget att sätta tänderna i. De gillar att färglägga Super Mario bilder (sök super mario coloring på google) så det fick de göra. Sedan klippte vi ut bilderna och klistrade dem, eller hängde från fiskelinor, i små lådor så att de blev som små Nintendo tittskåp. Lite fräckt blev det allt. En del figurer kunde vi tejpa på blomsterpinnar så att man kunde spela teater eller låtsas spela med dem.

I morgon börjar höstlovet, terminens första halvlek avklarad. Det börjar dock med två dagar till utbildning och verksamhetsplanering, sedan tillbaka till fritids där väntar en dag utflykt med grillning, en med aktivitetsstationer och avslutningsvis lite fest på fredag. Sedan är det full fart hela vägen mot julavslutning. Det har gått mycket fort, inte konstigt man känner sig lite trött och sliten.

Fick ännu en bekräftelse, denna gång från gratisjuristerna.se, på att det inte bara är att kopiera text som lekbeskrivningar från Lekarkivet (eller någon annans site) till sin egen hemsida. Texterna här är skyddade av såväl upphovsrätt som samlingsverksskyddad och antagligen även databasskyddad och katalogskyddad. Utdrag från mailet:

“För de fall där dina texter kopierats kan du alltså kräva ersättning av intrångsgöraren och du har även rätt att som upphovsman bli namngiven om någon använder din text.”

Jag kommer nog återkomma om vad som exakt nämndes, men saken verkar ganska solklart avgjord.

Lite andra intressanta saker väntar för Lekarkivet framöver, stay tuned!

Mikael Andersson

Webmaster på Lekarkivet och lärare i fritidshem, IKT driven äventyrspedagog på Maria Parkskolan

Mikael Andersson

Pin It on Pinterest