Alla lekar
Sök bland lekarna
Alla Lekarkivets lekar
560 lekar hittades.
Trafikskolan
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna delas upp i par. En är bil och den andra är föraren. Den som är bil står framför föraren och blundar. Föraren styr sin bilgenom att lägga båda sina händer på bilens axlar för att köra framåt, en hand i ryggen för att backa. Vill man svänga höger eller vänster
håller man en hand på respektive axel. Måste man stanna släpper man taget helt om bilen.
Det gäller att hålla tungan rätt i mun för att styra sig fram genom trafik och hinder!
En bra och rolig samarbetsövning där man verkligen får lite på sin partner! Givetvis byter man roller efter en stund.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Röststyrning
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna delas upp i par. En får en ögonbindel så att denne inte kan se. Partnern ska sedan med hjälp av endbart sin röstguida den blinde genom en hinderbana eller slinga. För ökad svårighet kan flera par gå slingan samtidigt!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Bowling
Material
- Inget
Beskrivning
Dela in deltagarna i jämna grupper, ca 5-6 personer i varje grupp. Ta en kraftig pinne, t.ex ett brännbollsrack och knyt fast lika mångasnören i handtaget som det är deltagare i en grupp. Snörenas längd får man anpassa efter situation. Inom ett markerat område ställer man
ett par PET-flaskor eller liknande som käglor. Gruppen ställer sig runtom utanför det markerade området och styr slagträdet med hjälp av snörena
och ska försöka slå ner flaskorna. Man får inte trampa innanför det markerade området! Kan utföras på tid.
En vattenfylld PET-flaska funkar ju också som klot.
Läs eller lämna kommentarer (0)
En fot i taket
Material
- Inget
Beskrivning
När ledaren tycker att det är dags, mitt under vad som helst, så skrikerhan/hon "en fot i taket" och det gäller för hela gruppen att samarbeta så
att detta blir möjligt. Kan dock ha en viss begränsning av lokalens höjd...
Bidrag från:
Chris Mäkelä
Läs eller lämna kommentarer (1)
Mattan
Material
- Inget
Beskrivning
Alla deltagare står på en matta. Utmaningen för alla är att försöka vända upp och ner på mattan utan att någon kliver av den. Det gäller att mattan är tillräckligt stor för att det ska vara möjligt att utföra uppdraget men ändå tillräckligt liten för att det ska vara lite svårt!Det går att stå MÅNGA på en matta och lyckas.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Knuten
Material
- Inget
Beskrivning
Gruppen bildar en ring och står tätt intill varandra. Allablundar och sträcker in händerna i mitten av ringen.
Nu gäller det att i blindo hitta två händer att ta tag i, en i varje hand . (Ledaren kan vara till god hjälp och kolla upp så att alla verkligen någon att hålla i, speciellt med småbarn). När alla håller varandra i händerna får man öppna ögonen. Nu ska man lösa ut virrvarret av händer som har bildats utan att släppa taget.
Om allt funkar som det ska, ska man till slut ha en stor ring där alla håller varandra i händerna!
Bidrag från:
Emma
Läs eller lämna kommentarer (3)
Färg och familj
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna delas in i fyra grupper. För att kunna se vem som tillhör var får varje deltagare ett lekband med en för sin grupp gemensam färg t.ex. rött, grönt, gult eller blått.Det viktigaste är att grupperna är exakt lika stora. Går det inte att få deltagarna jämnt delade i fyra grupper får man kanske dela i tre grupper, men fyra grupper är ganska bra.
Man sätter igång leken genom att spela en CD skiva med glad musik. Så länge musiken spelar ska deltagarna röra sig fritt över lekområdet. Så fort musiken stängs av säger ledaren antingen "Färg!" eller "Familj!".
Om det är "Färg" ska alla deltagarna samlas i sina färg grupper. Om det är "Familj!" ska man samla ihop en familj på fyra personer från vars en färg.
Läs eller lämna kommentarer (2)
Blinda ledet
Material
- Inget
Beskrivning
Alla i laget utom en får ögonbindel, ställer sig på led och tar tag i personen framförs axel. Deltagaren utan ögonbindel står längst bak och styra ledet runt en bana utan att prata. Det brukar vara väldigt svårt att gå rätt!.Bidrag från:
Ulrika Malmgren
Läs eller lämna kommentarer (0)
Kortleken
Material
- Inget
Beskrivning
Lekledaren har två kortlekar. För varje värde på korten bestäms en kroppsdel (ex : fot, näsa, hand, mage, rygg, armbåge..). Lekledaren drar två kort och läser upp vilka kroppdelar t.ex. "näsa mot mage" som de motsvarar. Nu gäller det för varje lag att plocka fram två personer som kan uppfylla kravet. Lekledaren kontrollerar att kroppsdelarna verkligen rör vid varandra och placerar ett av de dragna korten mellan dem. Om två personer redan är med i "konstruktionen" men kan uppfylla kravet får de självklart göra det. Det är alltså inte nödvändigt att plocka in fler deltagare om man inte vill. Det laget som tappar ett kort eller ger upp förlorar.Bidrag från:
Ulrika Malmgren
Läs eller lämna kommentarer (0)
Lappleken
Material
- Inget
Beskrivning
Man behöver 20 st lappar, på lapparna skriver man t ex tumme + axel 5 poäng, nästa lapp kind + kind 3 poäng osv sedan viker man ihop alla lappar och lägger i en hög på golvet. Sedan får gästerna parvis ta upp en lapp itaget och läsa vad som står och sedan sätter de lappen emellan och strävar tillsammans att hålla kvar så många lappar som möjligt och när de tappat den första lappen, räknar man ihop poängsumman.Som ni förstår blir det många roliga och konstiga ställningar att skratta åt.
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Organisation!
Material
- Inget
Beskrivning
Här gäller det att ordna sitt lags deltagare på led efter givna uppgifter tex bokstavsordning (för-efternamn), längd, ålder eller liknande.För ökad svårighet ska man göra det under tystnad!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Balanslek på rep
Material
- Inget
Beskrivning
Lägg ut ett långt rep på golvet och be alla deltagarna att ställa sig med båda fötterna på repet, bredvid varandra. Lekledaren säger sedan åt alla att ställa sig i födelsedagsordning, med 1:a januari längst ut till vänster och 31:a december längst ut till höger. Man måste hela tiden ha en fot på repet och får därför klättra och krama sig förbi varandra.Fungerar bra som uppvärmningslek! Sedan kan man dela in deltagarna i lag eftersom alla nu står blandat, så att de fyra första personerna bildar ett lag och de fyra nästa ett annat lag osv.
Bidrag från:
Lars Fröjmark
Läs eller lämna kommentarer (0)
Organisationstävling
Material
- Uppdragslista
- Protokoll
- Pennor
Beskrivning
Tävlingsledningen sammanställer ett papper med en massa, massa uppdrag på. Varje uppdrag är värt olika poäng beroende på dess svårighetsgrad.Se här för ett exempel.
Deltagarna delas in i lag och varje lag får ett uppdragspapper samtidigt som startskottet går.
På en förutbestämd tid ska lagen klara av så många uppdrag de hinner och redovisa dessa för tävlingsledningen efterhand som de blir klara. Ledningen avgör huruvida uppdraget är korrekt slutfört och om det är värt full poäng.
Om uppdraget är godkänt noteras det av ledningen. Det kan vara bra att ledningen själva har separata poänglistor för varje lag för att undvika eventuellt fusk.
När tiden är slut räknas lagens poäng ut och ett vinnarlag koras. Ha gärna fler uppdrag än vad som är möjligt att klara under den utsatta så lagen får planera sitt arbete noga!
Läs eller lämna kommentarer (0)
Äggkampen
Material
- Ägg!
Beskrivning
Deltagarna delas upp i par två och två. Varje par får vars ett ägg som de ska kasta mellan varandra. För varje kast som lyckas flyttar de längre ifrån varandra. Det par som klarar längs avstånd utan att ägget går sönder vinner! Kletvarning utfärdas så akta kläderna.Läs eller lämna kommentarer (6)
Samarbetsövning Burken
Material
- Glasburk
- Resåband
- Snöre
Beskrivning
Ledaren förbereder övningen genom att ordna en glasburk (ex. mindre sylt eller marmeladburk) samt en bit elastiskt gummi resårband. Resårbandet knyts till en ögla som är vid nog att den kan spännas åt runt glasburkens smalaste del. I öglan binds sedan lika många snören (ca 1 meter långa) som antalet deltagare i övningen.Deltagarna tar sedan vars ett av snörena och ställer sig i ring kring burken. Nu gäller det för gruppen att genom och dra i sina snören tänja ut reså öglan så att den kan träs över burken.
När gruppen slutligen lyckas få öglan kring burken ska släppa åt så att de kan lyfta den upp i luften. Kräver mycket samarbete av gruppen!
Låt gärna gruppen transportera burken en sträcka!
Låt gruppen också försöka lyfta burken med ögonbindlar. En deltagare utan ögonbindel för dirigera de övriga.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Hinderhoppgatlopp
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna sätter sig på marken, två och två mot varandra med utsträckta ben, så att fotsulorna rör vid varandra.Det måste vara ett jämnt antal deltagare.
Paren sitter på linje med någon meters mellanrum mellan varje par. På så vis bildar deltagarna som en gata med korsliggande "benhinder". Paren numreras från 1 i ordning. Leken börjar med att ledaren säger ett nummer, t.ex. "7".
Det sjunde paret reser sig då genast upp och springer "gatan" ner, hoppandes över benen. När de nått slutet springer de tillbaka på vars en sida bakom ryggarna längs alla paren (längs "utsidan" ) så fort de kan.
När de löpt hela vägen förbi alla par vänder de tillbaka in på "gatan" och hoppar över så många ben de behöver för att komma tillbaka till sin utgångsplats, då sätter de sig ner igen.
Den som kom först tillbaka till sin plats vann rundan. Lekledaren ropar ut ett nytt nummer så fortsätter man tills ingen orkar mer!
Det går även att låta flera par springa samtidigt
för att få ett högre tempo i leken, men se upp så ingen ställer sig upp mitt framför några som kommer springande!
Läs eller lämna kommentarer (1)
Ambulansstafett
Material
- Inget
Beskrivning
Deltagarna delas upp i lag. Lagen ställer upp på led längs en startlinje, några meter bort har varje lag ett rundningsmärke som t.ex en plastkon. När startskottet går springer förste person i varje led runt rundningsmärket och tillbaka till sitt lag, låtandes som en ambulans i utryckning! (TUT TUT!!!). När person ett är tillbaka hos sitt lag hakar person två på och båda springer runt rundningsmärket och låter som ambulanser. Ganska snart springer alla sina rundor och låter som ambulanser.<br> Leken behöver inte vara slut den rundan att hela laget sprungit tillsammans utan då går det att fortsätta med att man lämnar av person efter person vid mållinjen tills dess alla sprungit lika många rundor. Jag vill se den som orkar springa och låta mer efter en sådan lek!Läs eller lämna kommentarer (5)
Spindelnätet
Material
- Rep
Beskrivning
Ett långt rep, eller band, binds kors och tvärs likt ett stort spindelnät mellan t.ex två träd.Öppningarna i nätet måste vara så stora att en deltagare kan ta sig genom det.
Deltagarna ska antingen enskilt eller lagvis ta sig genom spindelnätet utan att nudda vid det. För gör man det har man ju väckt spindlen!
Vill man göra leken svårare i lagtävling får en öppning i nätet endast användas av en enskild deltagare. Då blir det viktigt med en väl uttänkt taktik!
Läs eller lämna kommentarer (1)
Vattenkedja
Material
- Vatten
- Spannar
- Muggar
Beskrivning
Deltagarna ställer sig på ett led. Alla har vars en mugg. Försteman i ledet står vid en vattenkälla av något slag, t.ex en spann full med vatten. Siste man står vid en tom spann. När startsignalen går fyller försteman sin mugg med vatten ur spannen och häller sedan över vattnet från sin mugg till nästa persons mugg osv. När siste man får vattnet i sin mugg häller han det raskt ner i sin spann. Så fortsätter leken, antingen under en förutbestämd tid eller tills vattnet i första spannen är slut. Då mäter man hur mycket vatten laget lyckats transportera.Det finns oändligt med varianter på denna lek. En är att försteman står med en spann vid t.ex en sjö (om det finns en sådan där man är). Försteman fyller sin spann med vatten och slänger det till sina lagkamrater, som står en bit bort med sina muggar beredda att fånga. Det vatten de lyckas fånga i sina muggar springer de iväg med och öser ner i en gemensam spann.
Läs eller lämna kommentarer (3)
Balans hinderbana
Material
- Något att balansera på
Beskrivning
En bana med olika balanshinder prepareras i förväg. Det kan t.ex vara olika långa och breda brädor på olika höjder. Ett lag får gå igenom banan och se hur många som klarar sig i mål utan att nudda mark. Eller se hur långt man klarar individuellt.Läs eller lämna kommentarer (0)
Last man standing (Plankan)
Material
- Planka
Beskrivning
Deltagarna ställer sig på en lång, lagom bred/smal, ostabilt liggande, stock. Från startsignal gäller det att stå kvar längst av alla. Så fort man nuddat mark är man ute. Är man modig går det att själv försöka rucka på stocken så att övriga får det svårt.Läs eller lämna kommentarer (0)
Passage
Material
- Inget
Beskrivning
I denna lek gäller det för två deltagare att mötas och passera varandra på en smal stock eller bräda. Stocken eller brädan måste vara så pass bred att det är lagom svårt men ej omöjligt att lyckas. Dessutom får den gärna ha lite höjd över marken. Om någon tappar balansen och ramlar ner får man försöka igen. Kräver stor samarbetsförmåga!Läs eller lämna kommentarer (0)
Kuddkrig på stock
Material
- Kuddar
- Stock
Beskrivning
Två tävlande står eller sitter mittemot varandra på en stock en bit ovanför markhöjd. Båda tävlande har minst vars en kudde i händerna. När startsignalen går gäller det att tvinga ner sin motståndare med kudden. Det är inte tillåtet att knuffa ner varandra med händer eller fötter.Läs eller lämna kommentarer (1)
Minnespromenad
Material
- Inget
Beskrivning
Ledaren förbereder en liten promenadslinga åt deltagarna. Längs slingan placerar ledaren ut lite blandade saker. Deltagarna ska sedan, under tiden de går slingan, försöka hitta och memorera så många saker som möjligt (ej skriva ner!).När de kommit i mål får de berätta för ledaren så många saker de kan minnas. En poäng för varje sak.
Läs eller lämna kommentarer (0)
Ungerskt flaggspel
Material
- Pannband
- 2 flaggor
Beskrivning
Denna lek utförs med fördel i ett skogsparti. Deltagarna delas upp i två lag, rött och blått. Varje deltagare har ett pannband med ett fyrsiffrigt tal på. Pannbanden kan t.ex vara gjorda av breda tygremsor eller papper fäst på snöre. Det fyrsiffriga talet måste synas mycket väl på avstånd och vara skrivet i lagets färg. Siffran måste även vara unik för varje deltagare.Lagen har också vars en flagga.
Innan leken börjar får lagen tid att gömma sin flagga inom det avgränsade lekområdet. Målet är att hitta motståndarnas flagga och föra den till en särskild plats, som en bas eller någon annan fast punkt. Men man måste vara försiktig. För om en motståndare ser och högt säger ens fyrsiffriga nummer är man ute ur leken! Läser man själv någon annans nummer är den motståndaren ute. Det är inte tillåtet att gömma sitt nummer under något. Tänk på att låta deltagarna byta nummer med varandra mellan omgångarna så att det inte går att lära sig någons nummer utantill!
Denna lek fick jag tips om av en ungersk kollega som brukade göra denna på sommarläger, därav namnet Ungerskt flaggspel. Den blev mycket uppskattad även av våra fritidsbarn! (skolår 3-4)
Leken kallas även "Nummerkrig" i original.